Recepta Olla, Puchero tradicional ...
Receptes Tonimi, Pureta, El Poblet
Tonimi - Pureta Recepta Paëlla mixta del Poblet Recepta de l'Olla, Puchero. Excel.lent menjar tradicional ... Facil de coure : no pot fallar ! ... Bon profit ! Receptes per a Telèfon Mobil.
> Inici receptes Tonimi Pureta
Benvinguda a tots ! Principiants i cuiners

ELS INGREDIENTS per a 5 Persones :

- 5 Carlotes

- 5 Creïlles (patates)

- 4 Naps

- 1 Porro

- 1 Ceba

- 1 poc de SAFRÁ : menys (menos) d'un cuart de saquet

- 50 grams de CARN de BOU per persona = 250 grs per a 5 persones ...

- 50 grams de POLLASTRE per persona = 250 grs per a 5 persones

- 1 o 2 BLANQUETS

- 1 grapat de CIGRÓNS (SIGRONS)

- 1 OS "de Tuétano" ... (si en tróbes, li dóna més gust a l'OLLA )

Per al bé dels Animals i per a la qualitat del Menjar : comprar CARN de Bou i de Gallina "de corral" criats al aire lliure, en bones condicions, i tractats amb humanitat ...

 

> RECEPTA per MAIL? Envia Olla+ValCatMallAnd
INSTRUMENTS PER A CUINAR :

- 1 OLLA Express

- 1 CULLERA gran ... per a menetjar l'OLLA (Puchero) una mica (un poc) ... quant vens de ABOCARLA dins de l'Olla Express.

- 1 CULLERA gran, amb forats ... per a COLAR el CALDO quant s'escudella l'OLLA (Puchero).

 

LA RECEPTA :

 

 

Tonimi receptes Web Mobil

<<< Oci, ocio, loisirs, fun

 

1) Arremullar els CIGRÓNS (SIGRONS) (la Vespra)

- La VESPRA del dia de fer l'OLLA, per de mati, ficar un grapat de CIGRÓNS (SIGRONS) a remúlla dins d'una taça d'aigua ... (per a ablanirlos, sinó costarién moltissim de coure)

 

2) Preparar la Verdura

- Rentar, pelar i tallar en troços tota la Verdura : Carlota, Naps, Creïlles (patates), Porros ... i ficar-la dins de Plats (després abocarém les Verdures en l'Olla Express).

 

3) Preparar la Carn i l'Embotit

- Afegir 1 Blanquet dins d'un dels plats de Verdura (si t'agràda molt el Blanquet, en pots ficar 2 ... Mesclat amb la creilla (patata) ben cuita ... estàn bonissims !)

- Tallar tota la CARN en troçets (carn de Bou ... i de Pollastre si tanbé en fiques) ... i ficar l'ha dins d'un Plat (després l'abocarém en l'Olla Express)

- Tirar l'hi un Poc (una Mica) de Sal a la Carn.

 

4) Coure l'OLLA

- ABOCAR la Verdura, la Carn , el Blanquet i els Cigróns (sigrons) dins de l'Olla express ...

 

 
 

- Ficar aigua per damunt, fins a Tapar el mentjar, i una mica (un poquet) més ...

IMPORTANT : Deixar un mínim de 4 CENTIMETRES LLIURES (buits) ... entre la PART SUPERIOR de l'Olla Express ... i el NIVELL de l'aigua.

FICAR a COURE : TANCAR L'OLLA Express (enrroscar la Tapadora i Afegir-hi "el Pito" de l'Olla) ... Després, FICAR el FOC a FORT.

MOLT IMPORTANT : ESPERAR el MOMENT... aón ... el "Pitet" (Pito) ... de l'OLLA ... XIULA

COURE 35 MINUTS : CUANT JA XIULA el "Pito" de l'Olla Express ... FICAR EL FOC a FLUIX ( FOC AL MINIM) ... i DEIXAR COURE uns 35 MINUTS.

 

5) ESTA CUITA l'OLLA ?

- Al cap dels 35 minuts OBRIR l'Olla Express ...

PRECAUCIO per a OBRIR l'OLLA ! :

- Parar el FOC ... esperar que ixca el VAPOR ... i després, llevar progresivament "el Pito" ...

- Cuant JA NO eix VAPOR ... Obrir l'OLLA .

 

6) VERIFICAR si ESTA CUIT :

- TOCAR la Carn amb la Cullera ... està dura ? ... està casi ... o està cuita la CARN ? ...

- Tocar els NAPS, Carlota, etc ... amb la Cullera ... estàn durs ? ... estàn casi ... o estàn cuits ?

... o tanbé pots :

... TASTAR algun sigró, algun troçet de Carn, carlota o creïlla (patata) ... ESTAN CUITS ?

 

SI FALTA COURE UN POC MÉS :

FALTA UNA MICA (un POQUET) per a COURE ? ...

FICAR la TAPADORA DAMUNT de l'Olla Express ... SENSE enrroscarla ... i SEGUIR COGUENT, a FOC FLUIX ...

De cada 4 ... a 5 minuts, tornar a TASTAR o TOCAR ... fins a qué TOT estiga bén CUITET ... i bén bó !

És FABULOS ! COURE L'OLLA "NO POT FALLAR !"

 

 

 

7) CONGELAR l'OLLA

- Normalment es congela l'OLLA (les Verdures i la Carn) ... per una part ... i per l'altra part, se congela el CALDO (l'aigua, el suc) dins de recipients separats.

Es per a evitar que a una mala, el CALDO esclafitsca el recipient al tornarse gel ! ... Aleshores, si estàn en recipients separats ... ja no perts l'Olla !

-Tanbé es pot congelar tot JUNT (Olla i Caldo) ... peró cal tindre la precaució ... de dexiar prou espai lliure (buit) ... dins del recipient : jo ho faig així i es congela bé ...

 

8) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ...

MOLT BE !!!

Un Hora de Preparació (rentar, pelar, tallar) ....

... 35 minuts de Coure (en l'Olla Express tancada sense tindre que preocuparte de rés ) ... i uns 10 minuts estant vigilant ... el moment àon TOT està ... bén cuitet !

Una cuina FACIL, SIMPLE de COURE ( "Coure l'OLLA no pot fallar !") ... i ja tens un Bon Plat popular, agradable de Menjar ... i tradicional a VARIOS PAISOS o REGIONS d' EUROPA ... des de fà centenars de anys !

Com a miním ... l'OLLA es part de la Cultura ... del Païs Valencià, de Catalunya (OLLA), de Castella (Castilla) (COCIDO) ... i de la major part de França (POT AU FEU : literalment "OLLA al FOC")...

 

Molt Bé ! Ja téns 6 RACIONS d'OLLA ... 2 per a desgustar-les ara mateix ... servides bén calentetes ! ... i si t'en has congelat 4 més ... ja tens la feina feta ... per a Disfrutar-les ... la próxima vegada !

... BON PROFIT A TOTS (Tothom) !!! ... ToniMi ...

 

 

 
> LES FOTOS DE LA RECEPTA
L'OLLA ES UNA TRADICIÓ EUROPEA i SECULAR !

 

POT SER, EL MENJAR MÉS TRADICIONAL I POPULAR D'EUROPA

Sense ser un "especialiste de l'Olla" ... jo sé de la meua, de "l'OLLA VALENCIANA" ... sé qué els CATALÁNS tanbé cuinen OLLA, qué els CASTELLANS tanbé cuinen OLLA ...

... i a FRANÇA, tanbé he degustat BONES OLLES, en varios llocs i regions !

La varietat d'OLLA FRANCESA que coneixc jo : no té Blanquet, ni Sigrons, ni Pollastre ... peró utilitza SAL GROSSA per a salar. Una sal DELICIOSA cuànt en rossegues els gràns ... acumpanyant la creïlla (patata), la carn o carlota ...

Si éres "llépol", "gourmet" ... próva la Sal Grossa tanbé ! (peró cuidaó amb les cantitats ... )

 

 
QUALITAT de la RECEPTA de "L'OLLA del POBLET" : AUTENTICA, tradicional, casera

 

Perque és la meua RECEPTA FAMILIAR, que vé de 3 GENERACIONS de la meua familia fent ... BONES OLLES !

En el meu Poble per a saludarse per el carrer ... fins (hasta) els Anys 1960, es deia : "BON DIA ! i BON OLLA A MIG DIA !" (autentic !)

Que ja son MILS i MILS de dinars ! ... I aixo, sense contar les GENERACIONS anteriors que probablement, ja en feien tanbé ...

"OLLA o PUCHERO ?" ... Desde Temps imemorials ("desde sempre") es diu OLLA ... peró a finals dels anys 50, la influencia del politico-economico-social del Castellà (fins als més alts dirigents valencians parlàven sols el Castellà, considerant al Valencià "com a no rés") ... la influencia del Castellà doncs ... aplegà fins (hasta) lo més intim d'un Poble i de la seua Cultura milenar : la forma de nomenar la seua Cuina tradicional, els Noms dels seus mentjars seculars ...

Aleshores, als anys 60, PUCHERO , apoyat per el poder i la modernitat ... va guanyar aquesta "guerra llenguistica"... contra una OLLA "sorpresa" que vinguéren a buscar-l'hi guerra fins al fons d'un bon plat ... en un poble tranquil ...

Peró als ANYS 2000 ... la influencia del Valencià, gracies a partidaris jóves ... fà que l'OLLA torna al seu lloc "de sempre" ... i el PUCHERO ... normalment, està visquent les seues ultimes decàdes : Aquest exemple il.lustra el Fet que Cuina i Cultura estàn intimament lligats ... i qué cuànt la teua Cuina reb atacs ... a la teua Cultura li falta força i llibertat !

Aquesta RECEPTA ha evoluat a lo llarg del temps... fins a tornar-se la recepta de la " l'OLLA DEL POBLET " que us transmitixc hui (avui) !

GRACIES i HOMENATJE a les CUINERES i CUINERS :

La vostra ingeniositat culinar a lo llarg del temps, ha permitit que hui (avui) la recepta del " l'OLLA DEL POBLET " vagia al Internet !

Gràcies a la meua familia i a altres families de la " Ribera Baixa " i de la Comunitat Valenciana !

 

Saludos... i Bon Profit a Tots !!! Receptes ToniMi - Pureta

 
> Historia del Païs Valencià
Veure la Festa de les Falles ...
Veure el Valencia Club Futbol ...
> Inici receptes Tonimi Pureta