Recepta Paëlla mixta tradicional ...
Receptes Tonimi, Pureta, El Poblet
Tonimi - Pureta Recepta Paëlla mixta del Poblet Recepta de Paëlla mixta. Amb tots els consells : + de 3 generacions d'experiencia en Paëlles . Bon profit ! Receptes per a Telèfon Mobil
> Inici receptes Tonimi Pureta
Benvinguda a tots ! Principiants i cuiners

ELS INGREDIENTS per a 6 Persones :

- 1 POLLASTRE de 1 Kilo i 200 grams, més o menys ...

- 4 tassetes plenes d'ARROç rodo (redo), i si no Arroç llarg.

- 2 TOMAQUES i 1 PIMENTó (Pebrot)) ... 2 o 3 ALLS

- Mig saquet de SAFRA

- 1 grapat de BAJOQUES Verdes... i 1 grapat de GARROFó.

- Opcional : uns cuants troços de PATO (Anec)

- Opcional : 6 o 12 CLOTXINES... i 6 o 12 GAMBES ( la " Paëlla Mixta " es amb Peix ... i si no, serà una " Paëlla de Carn " )

Per al bé dels Animals i per a la qualitat del Mentjar : comprar Pollastre i Anec "de corral", criat lliure i en bones condicions

> RECEPTA per MAIL? Envia Paëlla+ValCatMallAnd
INSTRUMENTS PER A CUINAR :

- 1 PAELLERO : un Paëllero a Gas o Electric.

... i SI NO pots comprar un Paëllero : una gran Paella redona (rodona) de 5 o 6 centimetres de altaria ... i de 40 centimetres de ample (de diametro)...( Aquestes dimensions son per a 6 persones)

- 1 CULLERA de FUSTA : La Fusta no raya (ratlla) el Paëllero

- 1 GRAN CULLERA amb FORATS : La Cullera arreplega la Carn i la Verdura, mentres els Forats filtren el Caldo ...

- 1 TASSETA : una "tasseta" del tamany d'una Tassa de Café per a medir la quantitat d'Arroç i de Caldo ...

- Una Gran CAçOLA : per a ficar a bollir la Carn i la Verdura

- Opcional : Una CAçOLA, per a les Clotxines ...

LA RECEPTA :

 

 

Tonimi receptes Web Mobil

<<< Oci, ocio, loisirs, fun

 

1) Arremullar el Garrofo si esta sec (si no es tendre)

- La vespra del dia de fer la Paëlla, per de mati, ficar un grapat de Garrofo a remulla dins d'una taça d'aigua (per a ablanirlo) ... i si no tens Garrofo blanet, no ficarne ...

2) Preparar la Carn i l'Arroç

- Tallar en 8 troços un Pollastre de 1 kilo i 200 grams (més o menys) ...

- Tallar algun troç d'Anec ( "pato") si en fiquéu tanbé

 
 

- Ficar 6 "tassetes" d'Arroç dins d'un plat... Les "tassetes" son del tamany d'una tassa de café...

QUALITAT de l'Arroç : el millor Arroç per a la Paëlla es l'Arroç REDO ! ... Els granets son de forma rodona (redona) i ténen la particularit de esclafirse (obrise) rapidament quant es couen

I clar, al esclafirse (obrise), s'empapen de tot el sabor del Caldo de la Paëlla ! (sabor de Tomaca, Pimento, All, Gamba)...

(L'Arroç LLARG amb granets llargs es més facil de coure, s'apega menys (menos)... pero no s'esclafis i no s'empapa del sabor del caldo de la Paëlla ...)... O siga qué Arroç REDO !!!... i si no en trobeu aquesta vegada (volta)... amb Arroç Llarg ...

3) Preparar la Verdura

- Rentar amb aigua i llevar-li les cues a un grapat de Bajoques Verdes. Trencar les en 2 troços si son mitjants i son grans en 3 troços.

 

4) Ficar a bollir en una Gran Caçola

- En una gran Caçola ficar : el Pollastre, les Bajoques, el Garrofo, mig saquet de Safrà... i una mica ("un poquet") de sal . Ficar aguia gela fins tapar el contingut... Ficar Foc per a bollir el contingut de la Caçola.

Cuidao quan buillga que no s'en ixca l'aigua de la Caçola (o siga, deixar un poc de lloc buit dins de la Caçola) ...

QUANT està BOLLIT lo de la Caçola ? : QUANT el Pollastre i el Garrofo estan CUITS ...

Tocar el Pollastre amb una forquilletta ("tenedor") de tant en tant, fins ("hasta") que la carn estiga BLANA, cuita ... Tanbé es pot tastar algun troç de Garrofo per a vore si està cuit ...

QUANT DE TEMPS ? : mes o menys 30 minuts ... contant a partir del moment aon l'aigua a BOLLIT

 

 

5) Preparar més Verdura, mentres bull la Caçola

- Pelar dues Tomaques rotjes (tirant-les 3 segons dins de aigua bollida se pelen més facil !) i tallar-les a petits ("xiquotecs") troçets

- Pelar i tallar a troçets 2 o 3 Alls

- Rentar amb aigua i Tallar un Pimento (Pebrot) rotj (o verd)... Obrir l'ho, buidar les pepites i després, tallar l'ho verticalment (de dalt paca baix), a troçets.

- Ficar en el mateix plat : les Tomaques, els Alls i el Pimento (Pebrot) ben tallats, troçetjats (després els tiraremen dins del Paëllero)

 

 

 

6) Preparar les Cloxines : 6 a 12, per a decorar la Paëlla

- Si compres les Clotxines la Vespra, Per a Conservar les en la Nevera : ficar-les en un plat, i disposar per damunt, un torca mans ben humit, casi mullat... i després a la Nevera.

- Dins d'un plat i amb un gavinet, Netejar una mica (un poc) els fils que eixen de les Clotxines, fresques i ben tanquades

- Calfar l'Oli dins d'una Caçola : L'Oli té que estar calentissim!

CUIDAO amb els esguits de l'Oli ! (o el foc) !!!

- Quant l'Oli estigui ben calent : tirar el plat de Clotxines dins de la Caçola d'Oli, tapar la caçola. Destapar i mirar : no més s'obringuen TOTES les Clotixnes, llevar la caçola del foc (de 20 segons a un minut, mes o menys)

- Després, Ficar les Clotxines cuites dins d'un plat (al final, quant la paëlla estiga cuita, les ficarém de decoracio)

 

7) Sofregir (cuinar) els Ingredients dins del Paëllero

- Tirar Oli dins del Paëllero : simplement cubrir el fondo del Paëllero amb l'Oli (no tirarene masa). Cuinar amb Oli d'Oliva es bo per a la salut, es "dieta Mediterranea" !... i sino, amb Oli ordinari ...

- Encendre el Foc del Paëllero : Foc baixet si paëllero amb Gas, Foc a "1" si paëllero Electric.

- Sofregir (cuinar) : Quant l'Oli estiga una mica (un poc) calent, tirar dins del Paëllero les Gambes i sofregir les un minut, pegant los voltes, girant les, amb una cullera de fusta ...

- Després, Ficar les Gambes cuites dins d'un plat (al final, quant la paëlla estiga cuita, les ficarém de decoracio)

 

 

- Sofregir (cuinar) : tirar dins del Paëllero, els troçets de Pimento ... i sofregir los fins (hasta) que el Pimento començe a estar cuitet (un poc blanet), pegant los voltes, girant los, amb una cullera de fusta ...

- Sofregir (cuinar) : afegir dins del Paëllero, els troçets de Tomaques i Alls... i sofregir los fins (hasta) que el Pimento estiga cuitet (blanet), pegant los voltes, girant los, amb una cullera de fusta ...

8) Abocar i Coure (cuinar) l'Arroç dins del Paëllero

- Tirar el plat d'Arroç dins del Paëllero i mesclar lo Rapidament, 10 segons !, amb el Sofregit (Tomaca, Pimento i Alls), amb la cullera de Fusta ...

 

 

- Al cap dels 10 segons, ficar Caldo de la gran Caçola dins del Paëllero, per damunt del Sofregit... PROPORCIONS : 3 Tassetes (del tamany d'una tassa de café) de Caldo per 1 tasseta d'Arroç. Per eixemple : 6 tasses d'Aroç = 18 tasses de Caldo...

- Putjar el Foc del Paëllero a Fort si paëllero amb Gas... o Foc al Maxim si paëllero Electric...

El Caldo (l' aigua) té que bollir Fort... i enseguida deprés, Abocar la Carn ...

9) Abocar i Coure (cuinar) la Carn dins del Paëllero

- Per a abocar la Carn, tindre un Gran Cullera amb Forats, per a que deixen pasar el Caldo quant agarres els troços de Carn i de Verdura.

- Ficar (tirar) dins del Paëllero, en cuidao, la Carn, les Bajoques i el Garrofo que quedaven dins de la gran Caçola , per damunt de l'Arroç ...

 

- Repartir dins del Paëllero la Carn, les Bajoques i el Garrofo : les Bajoques i el Garrofo repartits en tots els llocs.... El troços de carn ben dispostas, del centre fins (hasta) les vores.

- Baixar el Foc del Paëllero a Prou Fort si paëllero amb Gas... o Foc al "3" si paëllero Electric...

10) Cuidar la Paëlla mentres cou (es cuina)

- Quant la Quantitat de Caldo disminueix, quant no queda casi Caldo, Baixar el Foc del Paëllero a Fluix (Poquet de Foc) si paëllero amb Gas... o Foc al "2" si paëllero Electric...

El Caldo (l' aigua) té que bollir menos (menys) Fort...

 

- Sempre estar al davant de la Paëlla, mirant el Caldo, girant el Paëllero a esquerra o dreta, al davant o al darrere... segons hi ha llocs aon l'Arroç està més cuit (i hi ha menys, menos Caldo)... o aon l'Arroç està menys, menos cuit (i hi queda més Caldo)...

Girar el Paëllero de manera que lo menys (menos) cuit estiga més exposat al Foc... i vice versa ... L'aigua té que estar sempre bollint un poquet (una mica) per a coure la Paëlla.

- Al cap d'un ratet (estona), Si no queda prou Caldo i l'Arroç encara està prou cru... Afegir una mica de Caldo i Putjar un poquet (mica) el Foc ... Quant ja està casi (quasi) cuit, no queda aigua bollint... i l'Arroç s'acaba de coure.

- Tanbé anar en cuidao en no afegir màssa Caldo... Sempre un poquet (mica) i anar tastant l'Arroç ...

 

MOLT IMPORTANT : QUANT està CUITA la Paëlla ?

La Paëlla està cuita Quant l'Arroç està cuit : NI massa MOLL, ni massa DUR ... i tanbé NO massa BAGNAT (MULLAT), NI massa SEC (sino es forma massa Arroç SOCARRAT al FONDO del Paëllero) ... O siga que cal TASTAR l'Arroç prou vegades (prou assubint) !

11) Un poquet antes de que estigui cuita la Paëlla ...

- Ficar les Clotxines i Gambes, de decoracio... repartint les a les Vores i al Centre del Paëllero ...

 

 

- Si la Paëlla està massa mullà (bagnà) i Casi cuita (l'arroç no està massa dur ...), tanques (apagues) el Foc, la tapes amb paper de diari per damunt de l'Arroç... i la "deixes descansar" ... Seguint tastant l'Arroç de tant en tant ...

- O si l'Arroç està bé (ni massa sec, ni massa bagnat, ni massa dur, ni massa moll) ... tanbé pots ahorrar Energia tanquant el Foc uns minuts... Seguint tastant l'Arroç de tant en tant ...

 

12) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ...

MOLT BE !!!

Uns 90 Minuts de Gran Cuina... i ja tens més de 6 Plats de Paëlla fets !!!

Quant acàbes de mentjar... t'hen pots Congelar uns 4 Plats... per a mintjar Bo i Sà... altres vegades (voltes)... Sense Cuinar !!!

90 Minuts dividits per 6 racions ... son 15 minuts per racio : s'heu Val la pena disfrutar un Bon Plat de Paëlla al més (com a minim !)

Ara una Sangria , una Bona Ensalà Valenciana i "en Taula i al Llit, al primer Crit" !

... BON PROFIT a TOTS !!! .... ToniMi ...

 
> LES FOTOS DE LA RECEPTA
HISTORIA PROBABLE DE LA PAELLA

 

Com moltissims Plats tradicionals, la Paëlla est un PLAT POPULAR i doncs, ANONIM : no es pot dir si fà 180 anys l'inventà "Un tal" ... o fà 200 anys l'inventà "Un Altre"...

Aleshores, aquesta es la "HISTORIA MOLT PROBABLE DE LA PAELLA" :

Farà més de 200 anys, en la Ribera Baixa del Pais Valencià, els AGRICULTORS ja cultivaven :

- Arroç, Verdura, Tarontjes ... i algunes coses més ...

Els Agricultors no tornaven a casa per a Mentjar... i algunes voltes (vegades) es preparaven algun Dinar sobre plaça... amb lo que trobaven per els camps ...

 

I que trobaven per alli ? : Peix, Mariscos, a vora mar... i Arroç, Tomaques, Pimento (Pebrot), etc, en els Camps... i per a fruta, clar : Tarontja !

Molt probablement les Primeres Paëlles, les féren, els Agricultors de la Ribera Baixa : el lloc aon ja se trobaven a la mà... Tots els ingredients de ... les Primeres Paëlles ! ... ToniMi ...

 
QUALITAT de la RECEPTA de "PAELLA DEL POBLET" : AUTENTICA, tradicional, casi (quasi) "OFICIAL"

 

Perque és la meua RECEPTA FAMILIAR, que vé de 3 GENERACIONS de la meua familia fent ... BONES Paëlles !

Que ja son MILS i MILS de PAELLES caseres ! ... I aixo, sense contar les GENERACIONS anteriors que probablement, ja feien Paëlla tanbé ...

Aquesta RECEPTA ha evoluat a lo llarg del temps... fins a tornar-se la recepta de la " PAELLA DEL POBLET " que us transmitixc hui (avui) !

GRACIES i HOMENATJE a les CUINERES i CUINERS :

La vostra ingeniositat culinar a lo llarg del temps, ha permitit que hui (avui) la recepta de la " PAELLA DEL POBLET " vagia al Internet !

Gràcies a la meua familia i a altres families de la " Ribera Baixa " i de la Comunitat Valenciana ! ...

Saludos... i Bon Profit a Tots !!! Receptes ToniMi - Pureta

 
> Historia del Païs Valencià
Veure la Festa de les Falles ...
Veure el Valencia Club Futbol ...
> Inici receptes Tonimi Pureta