|
||
|
||
Benvinguda a tots ! Principiants i cuiners | ||
ELS INGREDIENTS per a 6 Persones : |
||
- 6 llangostins - 3 rotjos (gambes rotjes) i 3 gambes (gambes roses) - Opcional : 12 clotxines ... - 400 grams de peix Mero (o de Emperaor) - 2 tomaques .... - 2 cebes (xicotetes, petites) - la mitat de 1 saquetet de Safrà - 7 tasses de fideus (grossos) ...
|
||
INSTRUMENTS PER A CUINAR : | ||
- 1 PAELLERO ( de tamany gran ) : un Paëllero de Gas o Electric. ... i SI NO pots comprar un Paëllero : una gran Paella redona (rodona) de 5 o 6 centimetres de altaria ... i de 40 centimetres de ample (de diametro) ... - 1a PAELLA ( de tamany normal ) : per a sofregir el peix a part - 1 CULLERA de FUSTA : La Fusta no raya (ratlla) el Paëllero - 1 GRAN CULLERA : per a abocar el peix ... - 1 TASA : una "tasseta" del tamany d'una Tassa de Café mitjana per a medir la quantitat de Fideus i de Caldo ... - 1 CAçOLA, per a l'Aigua ... i 1 per a les Clotxines ...
|
||
LA RECEPTA : | ||
|
||
1) Preparar la Verdura i l'aigua - trocetjar la Tomaca i la Ceba (en troços xicotets, petits) i guardar-l'hos dins d'un plat ... - ficar 1,3 litres d'Aigua (1 litre i 300 centilitres) en una caçola ... 2) Preparar el Marisc (Marisco) i el Peix - ficar Oli en la paëlla (de tamany normal) i calfar l'ho ( prou, pero no massa) - Sofregir a poquet de Foc (foc a 1) : 1- sofregir rapidament les Gambes i els Rotjos en la mateixa paëlla : pegar-los 3 o 4 voltetes ... i ficar l'hos dins d'un plat. 2- sofregir rapidament el Mero en aquesta paëlla : pegar-li 5 o 6 voltetes ... Després, ficar l'ho dins d'un plat, i tallar l'ho a trossos. |
||
3) Preparar les Cloxines : per a decorar la Fideuà - Si compres les Clotxines la Vespra, Per a Conservar les en la Nevera : ficar-les en un plat, i disposar per damunt, un torca mans ben humit, casi mullat... i després a la Nevera. - Dins d'un plat i amb un gavinet, Netejar una mica (un poc) els fils que eixen de les Clotxines, fresques i ben tanquades - Calfar l'Oli dins d'una Caçola : L'Oli té que estar calentissim! CUIDAO amb els esguits de l'Oli ! (o el foc) !!! - Quant l'Oli estigui ben calent : tirar el plat de Clotxines dins de la Caçola d'Oli, tapar la caçola. Destapar i mirar : no més s'obringuen TOTES les Clotixnes, llevar la caçola del foc (de 20 segons a un minut, mes o menys) - Després, Ficar les Clotxines cuites dins d'un plat (al final, quant la Fideuà estiga cuita, les ficarém de decoracio)
|
||
|
||
4) FICAR A COURE la Fideuà - ficar un poc ( una mica) d'Oli en el Paëllero (de gran tamany ) i calfar-l'ho ( prou, pero no massa) - tirar els trocets de Ceba ( aguardats en un plat ) ... dins del paëllero... i Sofregir un poc ... amb la cullera de fusta (a poquet de Foc, a 2) - tirar els trocets de Tomaca ( aguardats en un plat ) ... afegir-l'hos a la Ceba dins del paëllero... i Sofregi-ho tot junt, a poquet de Foc, a 2 ... - tirar 1,3 litres d'Aigua (1 litre i 300 centilitres) dins del Paëllero ... i ficar el Foc fort, a 4 ... IMPORTANT, quant només BULL el sofregit (la Ceba i la Tomaca) : - ABOCAR dins del Paëllero : el SAFRà ... els FIDEUS ... i el PEIX ( les Gambes, els Rotjos... i el Mero o Emperaor) DECORACIO : quant els aboques... disposar les Gambes, els Rotjos... i el Mero (o Emperaor)... repartint-los a les Vores i al Centre del Paëllero ...
|
||
5) Cuidar la Fideuà mentres és cou (es cuina) - Quant només BULLEN els Fideus i el Peix... Ficar a Mitjànt el Foc, a 2 ... - Quant la Quantitat de Caldo (d'aigua) disminueix, quant no queda casi Caldo, Baixar el Foc del Paëllero a Fluix (Poquet de Foc) si paëllero amb Gas... o Foc al "2" si paëllero Electric... El Caldo (l' aigua) té que bollir menos (menys) Fort... - Sempre estar al davant de la Fideuà, mirant el Caldo, girant el Paëllero a esquerra o dreta, al davant o al darrere... segons hi ha llocs aon els Fideus estàn més cuits (i hi ha menys, menos Caldo)... o aon els Fideus estàn menys, menos cuits (i hi queda més Caldo)...
|
||
Girar el Paëllero de manera que lo menys (menos) cuit estiga més exposat al Foc... i vice versa ... L'aigua té que estar sempre bollint un poquet (una mica) per a coure la Fideuà. - Al cap d'un ratet (estona), Si no queda prou Caldo i els Fideus encara estàn prou crus ... Afegir un poc (una mica) de Caldo calent (calfat en una caçola) ... ... i Putjar un poquet (mica) el Foc ... Quant ja està casi (quasi) cuit, no queda aigua bollint... i els Fideus s'acaben de coure. IMPORTANT : Tanbé anar en cuidao en no afegir màssa Caldo aigua calenta) ... Sempre un poquet (mica) i anar tastant els Fideus ...
|
||
MOLT IMPORTANT : QUANT està CUITA la Fideuà ? La Fideuà està cuita Quant els Fideus estàn cuits : NI massa MOLLS, ni massa DURS ... i tanbé NO massa BAGNATS (MULLATS), NI massa SECS ... O siga que cal TASTAR els Fideus prou vegades (prou assubint) ! 6) Un poquet (una mica) antes de que estiga cuita la Fideuà ... - Ficar les Clotxines de decoracio... repartint les a les Vores i al Centre del Paëllero ... ( es pot afegir tanbé un poc de Caldo de les cloxtines, per a perfumar... tenint cuidao de no ficar l'arena, la sorra de les Clotxines ...)
|
||
7) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ... MOLT BE !!! Uns 60 Minuts de Gran Cuina... i ja tens 6 Plats de Fideuà feta !!! Quant acàbes de mentjar... t'hen pots Congelar uns 4 Plats... per a mintjar Bo i Sà... altres vegades (voltes)... Sense Cuinar !!! 60 Minuts dividits per 6 racions ... son 10 minuts per racio : s'heu Val la pena disfrutar un Bon Plat de Fideuà al més (com a minim !) Ara una Sangria , una Bona Ensalà Valenciana i "en Taula i al Llit, al primer Crit" ! ... BON PROFIT a TOTS !!! .... ToniMi ...
|
||
HISTORIA DE LA FIDEUÁ | ||
La Fideua és un dels raros "plats populars" ... qué té una "historia" exacta i una data de naiximent prou exacta tanbé ... Si llegireu els diaris valencians... dels anys 1975 a 1980 ... trobarieu croniques contant l'invencio de la Fideuà ... son els anys en els qué la Fideuà va anar... poc a poc fent-se coneixer per tota la Comunitat Valenciana .... HISTORIA de la Fideuà, " filla de la Paëlla " : En els anys 1970... En un gran Port (Grau) situat en la Comarca de la SAFOR, a uns 60 kilometres al sur de Valencia capital ... va eixir a la Mar... un barco de Pescadors ... Al cap d'uns dos dies de mar... els Mariners valencians ... volguéren ferse UNA BONA PAELLA per a dinar ... ... PERO s'habia acabat l'Arroç, FALTAVA l'ARROç per a fer Paëlla !!! ... i com tenien FIDEUS ... van tindre la GRAN IDEA : El mariner qué va dir : " Tirém Fideus, en conter d'Arroç " ... inventà la Fideuà ! ... Aquest dia va naixer un altre plat popular Valencià : la FIDEUA ! ... ToniMi ...
|
||
QUALITAT de la RECEPTA de FIDEUÁ : tradicional, concreta, detallada, autentica ... quasi "OFICIAL" | ||
Aquesta recepta es tradicional, perque és la meua RECEPTA FAMILIAR, que vé desde quasi, quant s'inventà la FIDEUA ... en 1970, més o menys ! La Fideuà es una " variant " de la Paëlla, "la FIDEUA es la Filla major" de totes les variants de la Paëlla ... Es l'unica que s'ha trobat "nom propi", les "mil" altres variants de la Paëlla siguent per eixemple : Paëlla Marinera , Paëlla amb Carxofa , Paëlla amb Pato (Anec) , Paëlla amb Ceba, Paëlla Mixta , etc, etc, etc ... Totes aquestes variants ... porten Arroç ... sols "la FIDEUA" porta Fideus ( en conter d'Arroç ) ... i aixi s'ha guanyat el seu "nom propi" : per ser molt bona i ser la unica que no porta arroç ! La Fideua va naixer " per accident ", en el Mar Méditerrani ... com heu comprovar-heu llegint " l'Historia de la Fideuà" ... més abaix ... En la meua Familia ... ja hem fet MILS i MILS de PAELLES caseres !... i tanbé CENTENARS i CENTENARS de Fideuaés caseres ! GRACIES i HOMENATJE a les CUINERES i CUINERS : La vostra ingeniositat culinar desde 1975, ha permitit que hui (avui) la recepta de la " FIDEUA DEL POBLET " vagia al Internet ! Gràcies a la meua familia i a altres families de la " Ribera Baixa ", de la " Safor " (origen de la Fidéuà... La Ribera Baixa i la Safor son fronterises) i de tota la Comunitat Valenciana ! ... Saludos... i Bon Profit a Tots !!!... Receptes ToniMi - Pureta
|
||
Veure la Festa de les Falles ... | ||
Veure el Valencia Club Futbol ... | ||