El Restaurant del Poblet

 

Cuina Mediterranea ...

" FIDEUA DEL POBLET ", Autentica, tradicional, popular i casera

Recepta de la Fideuà

Bon Profit a tots ! ... Toni Mi...

Anar per el Poblet ...

Tornar al Restaurant ...

Mail : ToniMi

Untitled Document
Fotos y Historia de estas recetas Me las ha dictado : Pureta, 70 años de (gran) cocina tradicional.Tonimi.

Cuina tradicional i musica Tecno ! Cocina tradicional y musica Techno - Cuisine traditionnelle,musique Techno

Perdre 3 kilogs en 8 jours : 8 recettes >> Régime naturel & gratuit
  Recette Côte de boeuf, haricots verts et pommes de terre >>> VIDEO RECETTE (Musique Paco Munoz, Los Diablos) >>> Video VALENCIA CF

Benvinguts a la Comunitat Valenciana :

... el Pais del Sol, de la Mar i de la Cuina ...

 

 

 

Cases blanques i Palmeres al Pais Valencià ...

Platjes d'arena (sorra) fina ... i aigua calenta del Méditerrani ...

 

 

Camps de melons, de verdura, fruta... embardisses florides ... ... i bons plats de FIDEUA !  

ELS INGREDIENTS per a 6 Persones :

INSTRUMENTS PER A CUINAR :

 

- 6 llangostins

- 3 rotjos (gambes rotjes) i 3 gambes (gambes roses)

- Opcional : 12 clotxines ...

- 400 grams de peix Mero (o de Emperaor)

- 2 tomaques ....

- 2 cebes (xicotetes, petites)

- la mitat de 1 saquetet de Safrà

- 7 tasses de fideus (grossos) ...

- 1 PAELLERO ( de tamany gran ) : un Paëllero de Gas o Electric.

... i SI NO pots comprar un Paëllero : una gran Paella redona (rodona) de 5 o 6 centimetres de altaria ... i de 40 centimetres de ample (de diametro) ...

- 1a PAELLA ( de tamany normal ) : per a sofregir el peix a part

- 1 CULLERA de FUSTA : La Fusta no raya (ratlla) el Paëllero

- 1 GRAN CULLERA : per a abocar el peix ...

- 1 TASA : una "tasseta" del tamany d'una Tassa de Café mitjana per a medir la quantitat de Fideus i de Caldo ...

- 1 CAçOLA, per a l'Aigua ... i 1 per a les Clotxines ...

 
LA RECEPTA :  

1) Preparar la Verdura i l'aigua

- trocetjar la Tomaca i la Ceba (en troços xicotets, petits) i guardar-l'hos dins d'un plat ...

- ficar 1,3 litres d'Aigua (1 litre i 300 centilitres) en una caçola ...

2) Preparar el Marisc (Marisco) i el Peix

- ficar Oli en la paëlla (de tamany normal) i calfar l'ho ( prou, pero no massa)

- Sofregir a poquet de Foc (foc a 1) :

1- sofregir rapidament les Gambes i els Rotjos en la mateixa paëlla : pegar-los 3 o 4 voltetes ... i ficar l'hos dins d'un plat.

2- sofregir rapidament el Mero en aquesta paëlla : pegar-li 5 o 6 voltetes ... Després, ficar l'ho dins d'un plat, i tallar l'ho a trossos.

Fideus, Clotxines i Peix : la Fideuà ...

 
     
 

 

 

3) Preparar les Cloxines : per a decorar la Fideuà

- Si compres les Clotxines la Vespra, Per a Conservar les en la Nevera : ficar-les en un plat, i disposar per damunt, un torca mans ben humit, casi mullat... i després a la Nevera.

- Dins d'un plat i amb un gavinet, Netejar una mica (un poc) els fils que eixen de les Clotxines, fresques i ben tanquades

- Calfar l'Oli dins d'una Caçola : L'Oli té que estar calentissim!

CUIDAO amb els esguits de l'Oli ! (o el foc) !!!

- Quant l'Oli estigui ben calent : tirar el plat de Clotxines dins de la Caçola d'Oli, tapar la caçola. Destapar i mirar : no més s'obringuen TOTES les Clotixnes, llevar la caçola del foc (de 20 segons a un minut, mes o menys)

- Després, Ficar les Clotxines cuites dins d'un plat (al final, quant la Fideuà estiga cuita, les ficarém de decoracio)

" FIDEUA DEL POBLET " : AUTENTICA, tradicional, casi (quasi) "OFICIAL"

Recepta tradicional, perque és la meua RECEPTA FAMILIAR, que vé desde quasi, quant s'inventà la FIDEUA ... en 1970, més o menys !

La Fideuà es una " variant " de la Paëlla, "la FIDEUA es la Filla major" de totes les variants de la Paëlla ...

Es l'unica que s'ha trobat "nom propi", les "mil" altres variants de la Paëlla siguent per eixemple : Paëlla Marinera , Paëlla amb Carxofa , Paëlla amb Pato (Anec) , Paëlla amb Ceba, Paëlla Mixta , etc, etc, etc ...

Totes aquestes variants ... porten Arroç ... sols "la FIDEUA" porta Fideus ( en conter d'Arroç ) ... i aixi s'ha guanyat el seu "nom propi" : per ser molt bona i ser la unica que no porta arroç !

La Fideua va naixer " per accident ", en el Mar Méditerrani ... com heu comprovar-heu llegint " l'Historia de la Fideuà" ... més abaix ...

En la meua Familia ... ja hem fet MILS i MILS de PAELLES caseres !... i tanbé CENTENARS i CENTENARS de Fideuaés caseres !

GRACIES i HOMENATJE a les CUINERES i CUINERS :

La vostra ingeniositat culinar desde 1975, ha permitit que hui (avui) la recepta de la " FIDEUA DEL POBLET " vagia al Internet !

Gràcies a la meua familia i a altres families de la " Ribera Baixa ", de la " Safor " (origen de la Fidéuà... La Ribera Baixa i la Safor son fronterises) i de tota la Comunitat Valenciana ! ... Toni Mi ...

Saludos... i Bon Profit (Bon Apetit) a Tots (Tothom) !!!

 

Fideus grossos ...

Peix Mero (o Emperaor) ... Gambes i Rotjos ...

 

4) FICAR A COURE la Fideuà

- ficar un poc ( una mica) d'Oli en el Paëllero (de gran tamany ) i calfar-l'ho ( prou, pero no massa)

- tirar els trocets de Ceba ( aguardats en un plat ) ... dins del paëllero... i Sofregir un poc ... amb la cullera de fusta (a poquet de Foc, a 2)

- tirar els trocets de Tomaca ( aguardats en un plat ) ... afegir-l'hos a la Ceba dins del paëllero... i Sofregi-ho tot junt, a poquet de Foc, a 2 ...

- tirar 1,3 litres d'Aigua (1 litre i 300 centilitres) dins del Paëllero ... i ficar el Foc fort, a 4 ...

IMPORTANT, quant només BULL el sofregit (la Ceba i la Tomaca) :

- ABOCAR dins del Paëllero : el SAFRà ... els FIDEUS ... i el PEIX ( les Gambes, els Rotjos... i el Mero o Emperaor)

DECORACIO : quant els aboques... disposar les Gambes, els Rotjos... i el Mero (o Emperaor)... repartint-los a les Vores i al Centre del Paëllero ...

" tirar els trocets de Ceba ( aguardats en un plat ) ... dins del paëllero... i Sofregir un poc ... amb la cullera de fusta (a poquet de Foc, a 2) "

 
     

5) Cuidar la Fideuà mentres és cou (es cuina)

- Quant només BULLEN els Fideus i el Peix... Ficar a Mitjànt el Foc, a 2 ...

- Quant la Quantitat de Caldo (d'aigua) disminueix, quant no queda casi Caldo, Baixar el Foc del Paëllero a Fluix (Poquet de Foc) si paëllero amb Gas... o Foc al "2" si paëllero Electric...

El Caldo (l' aigua) té que bollir menos (menys) Fort...

- Sempre estar al davant de la Fideuà, mirant el Caldo, girant el Paëllero a esquerra o dreta, al davant o al darrere... segons hi ha llocs aon els Fideus estàn més cuits (i hi ha menys, menos Caldo)... o aon els Fideus estàn menys, menos cuits (i hi queda més Caldo)...

 
  " estar al davant de la Fideuà, mirant el Caldo, girant el Paëllero a esquerra o dreta, al davant o al darrere... segons hi ha llocs aon els Fideus estàn més o menys cuits "  

Girar el Paëllero de manera que lo menys (menos) cuit estiga més exposat al Foc... i vice versa ... L'aigua té que estar sempre bollint un poquet (una mica) per a coure la Fideuà.

- Al cap d'un ratet (estona), Si no queda prou Caldo i els Fideus encara estàn prou crus ... Afegir un poc (una mica) de Caldo calent (calfat en una caçola) ...

... i Putjar un poquet (mica) el Foc ... Quant ja està casi (quasi) cuit, no queda aigua bollint... i els Fideus s'acaben de coure.

IMPORTANT : Tanbé anar en cuidao en no afegir màssa Caldo aigua calenta) ... Sempre un poquet (mica) i anar tastant els Fideus ...

 
  Un camp de Melons d'Alger !  

MOLT IMPORTANT : QUANT està CUITA la Fideuà ?

La Fideuà està cuita Quant els Fideus estàn cuits : NI massa MOLLS, ni massa DURS ... i tanbé NO massa BAGNATS (MULLATS), NI massa SECS ... O siga que cal TASTAR els Fideus prou vegades (prou assubint) !

6) Un poquet (una mica) antes de que estiga cuita la Fideuà ...

- Ficar les Clotxines de decoracio... repartint les a les Vores i al Centre del Paëllero ... ( es pot afegir tanbé un poc de Caldo de les cloxtines, per a perfumar... tenint cuidao de no ficar l'arena, la sorra de les Clotxines ...)

 

 
  Ben fresquet i sucradet ... el Melo d'Alger, per a després de la Fideuà ...  
  i clar ! ... Una bona Ensalà Valenciana per a acompanyar la Fideuà !  

7) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ...

MOLT BE !!!

Uns 60 Minuts de Gran Cuina... i ja tens 6 Plats de Fideuà feta !!!

Quant acàbes de mentjar... t'hen pots Congelar uns 4 Plats... per a mintjar Bo i Sà... altres vegades (voltes)... Sense Cuinar !!!

60 Minuts dividits per 6 racions ... son 10 minuts per racio : s'heu Val la pena disfrutar un Bon Plat de Fideuà al més (com a minim !)

Ara una Sangria , una Bona Ensalà Valenciana i "en Taula i al Llit, al primer Crit" !

... BON PROFIT a TOTS !!! .... Toni Mi ...

 
Esta (aquesta) Fideuà va eixir bonissima ! ... ... i cada-ù (cadascù) ) m'hos en mintjarem dos bons plats !!! ...  

 
     
     

 

Les embardisses amb Flors, protegeixen els Camps de l'aire

HISTORIA DE LA FIDEUA

La Fideua és un dels raros "plats populars" ... qué té una "historia" exacta i una data de naiximent prou exacta tanbé ...

Si llegireu els diaris valencians... dels anys 1975 a 1980 ... trobarieu croniques contant l'invencio de la Fideuà ... son els anys en els qué la Fideuà va anar... poc a poc fent-se coneixer per tota la Comunitat Valenciana ....

HISTORIA de la Fideuà, " filla de la Paëlla " :

En els anys 1970... En un gran Port (Grau) situat en la Comarca de la SAFOR, a uns 60 kilometres al sur de Valencia capital ... va eixir a la Mar... un barco de Pescadors ...

Al cap d'uns dos dies de mar... els Mariners valencians ... volguéren ferse UNA BONA PAELLA per a dinar ...

... PERO s'habia acabat l'Arroç, FALTAVA l'ARROç per a fer Paëlla !!! ... i com tenien FIDEUS ... van tindre la GRAN IDEA :

El mariner qué va dir : " Tirém Fideus, en conter d'Arroç " ... inventà la Fideuà ! ...

Aquest dia va naixer un altre plat popular Valencià : la FIDEUA ! ... Toni Mi ...

 

TONIMI Recepta Receta Recette:PAELLA,FIDEUA,ARROS CALDOS,OLLA,ARROZ AL FORN,COCIDO,TOMACA AMB CEBA,TABOULE,FONDUE,SAVOYARDE
MES RECEPTES tradicionals ?
Bon Profit a tots ! ToniMi - Pureta
ARROS al FORN Tradicional i familiar
ARROS CALDOS 100% gust i vitamines !
ARROS Sequet Tradicional
CUSCÚS cuit en Olla express
ESPAGUETIS amb Crema fresca
FIDEUÁ La filla major de la Paëlla !
FONDUE Saboyarda Amb 3 formatges
PAËLLA Mixta Tradicional, autentica !
PUCHERO, OLLA Facil i delicios
PANAETES, empanades de Peix
POTATGE amb Bledes i cigrons
PINTADA rostida i sopa de verdures
SOPA de PEIX i de verdures
TOMACA amb CEBA Fina i saludable
TABULÉ Oriental vegetarià
VOTA per el teu > PLAT preferit !!
EMAIL a TONIMI Receptes El Poblet
TV Valenciana >> TVVI
Radio Nou (en directe) >> Valencia
Radio DJ ToniMi >> La nostra radio
TV Catalana >> TV3
TV Eivissa Formentera MUSICAL >> TEF
TV Andorra >> Andorra TV
Radio França Trance Electro >> Trance

 

 
  Altra vista de les Platjes fines ... de la Ribera Baixa ...  

 

 

 

PRESENTACIO de la COMUNITAT VALENCIANA o Païs Valencià :

El segle XV (15) fou el Segle D'Or, l'apogea Valenciana en tots els ambits : producio e intercanvis economics, conquestes militars i cultura.

Ausias March (poeta), Joanot Martorell, Marti Joan de Galba, etc, etc son part de una llarga llista de autors i artistes de la epoca.

"Tirant lo Blanc" (Joanot Martorell) fou el Llibre de Cavalleria amb més prestigi de l'historia Valenciana : i si algun dia el llegiu ... Conta histories divertides i interesants : una verdadera nove.la apasionant !!!

 

 

Figues de Pala ... per els caminets de pols dels camps ...  
PRESENTACIO de la COMUNITAT VALENCIANA o Païs Valencià :    

En el Segle XXI (21) , tenim una economia moderna (que es tindrià que preocupar més de la protecio de la Naturalea i dels Animals !) i tenim artistes i herois actuals :

Escriptors com Joan Fuster, Ferran Torrent, musics com Josep Serrano, arquitectes com Calatrava, etc, etc... i herois com el Valencia CF ... o el Villa Reial !

En Espanya conviuen Comunitats, amb Goberns i Cultures propis. Com per eixemple el Pais Vasc, el Gallego o el Andalus... El Païs Valencià, el Català i el de Mallorca son tres Comunitats independents, pero molt properes : ténen més de 1000 anys d' Historia i Cultura comuns... i de relacions economiques. Espanya es multicultural.

Europa : amb Portugal, Francia, Italia i Grecia, Espanya forma part dels paisos del Sur, méditerranis, de la Comunitat Europea ...

Proyeccio internacional de la Comunitat Valenciana, part del embaixadors Valencians son : la Paëlla, el Clima i les Platjes, el FUTBOL Valencià (Xé que bo !) i la FESTA de les FALLES ...

... Una escala Mediterranéa ...

 
Vore el Valencia Club Futbol ... Vore la Festa de les Falles ...  
Anar per el Poblet ... Tornar al Restaurant del Poblet ...