English - USA - India - Canada - Africa (Paëlla & Taboulé) |
|||
El Restaurant del Poblet
Cuina Mediterranea ... |
" ARROç AL FORN del POBLET ", Autentic, tradicional, popular i casero Recepta familiar de l'Arroz al Forn ... Bon Profit a tots ! ... Toni Mi... |
Benvinguts a la Comunitat Valenciana ! |
... el Pais de les Platjes, del Sol... de la Paëlla |
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||
i de ... més Cuina Tradicional ! ... Arroç, tomaca, |
... embotit, carn, creilla, all ... i sigrons : l'Arroz al Forn ! |
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||
ELS INGREDIENTS per a 6 Persones : | INSTRUMENTS PER A CUINAR : | ||||||||||||||||||||||||||||
- 6 tassetes plenes d'ARROç rodo (redo), i si no Arroç llarg. - 1 TOMACA gran (o 2 xicotetes-petites) - 2 CREILLES grans (o 4 xicotetes-petites) - 1 Cabesa-Cap d'ALL - 4 o 5 ALLS xafats-esclafats - 2 COSTELLETES de PORC : tallades en 8 trossos. - 2 Tallades de CANSALà - 1 Grapat de SIGRONS - Mig saquet de SAFRA
ESPECIAL al PAIS VALENCIà : 3 BOTIFARES, 2 BLANQUETS i 3 XORISOS OPCIONAL al PAIS CATALà, BALLEARS, CATALUNYA del NORT, SUISSA, BELGICA : 4 BUTIFARES i 4 XORISOS de TIPUS Valencià... i si no... BUTIFARES Catalanes... o Mallorquines... o 1 BOUDIN NOIR ... OPCIONAL a les ANTILLES i AFRICA del NORT : 4 BUTIFARES i 4 XORISOS de TIPUS Valencià... i si no... 8 BOUDINS ANTILLAIS NO PICANTS... o 8 MERGUEZ NO PICANTS ... |
- 1 TASSETA : una "tasseta" del tamany d'una Tassa de Café per a medir la quantitat d'Arroç, d'aigua, i de Caldo ... - 1 PAELLERO GRAN : un Paëllero a Gas o Electric. ... i SI NO tens Forn i no pots comprar un Paëllero : una gran Paella redona (rodona) de 5 o 6 centimetres de altaria ... i de 40 centimetres de ample (de diametro)...( Aquestes dimensions son per a 6 persones)
- 1 PAELLA de tamany MITJA (per a Sofregir) - 1 CULLERA de FUSTA : La Fusta no raya (ratlla) el Paëllero - Una CAçOLA gran : per a ficar a bollir els Sigrons, l'All i la Cansalà - 1 GRAN CULLERA amb FORATS : La Cullera arreplega els Sigrons, l'All i la Cansalà, mentres els Forats filtren el Caldo ...
Per al bé dels Animals i per a la qualitat del Mentjar : comprar carn d'animals "de corral", criats lliures i bén tratats ... |
||||||||||||||||||||||||||||
LA RECEPTA : | Tomaca, un troç de Botifarra (negra), un de Xorizo (roig-vermell)... la Cabesa d'Alls (centre)... Arroç, Sigrons i un troç de Creilla (baix) ... | ||||||||||||||||||||||||||||
1) Arremullar els SIGRONS (la Vespra) - La VESPRA del dia de fer l'Arroç al Forn, per de mati, ficar un grapat de SIGRONS a remulla dins d'una taça d'aigua (per a ablanirlos) ...
2) Preparacio - Pelar 4 o 5 Alls i xafarlos-esclafarlos dins d'un plat. - Afegir una Cabesa-Cap d'Alls sencera en aquest plat. En un altres Plats : - Tallar les 2 Costelletes de Porc en 8 troços ( guardar en el mateix plat les 2 tallades de Cansalà) - Pelar les Creilles i tallar-les a rabanades - Rentar i Tallar la Tomaca en 6 troços |
|||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
3) FICAR A BOLLIR en una Caçola gran - En una CAçOLA gran ... Ficar 12 "tassetes" d'aigua (qué son una PROPORCIO de... 2 TASSES d'aigua per 1 TASSA d'ARROç) ... - Afegir en eixa-aquesta CAçOLA : Mig saquet de SAFRA - Afegir i FICAR A BOLLIR en eixa-aquesta CAçOLA : els Sigrons, l'All, els 2 troços de Cansalà... i els 8 troços de Costelleta
4) SOFREGIR, amb Cullera de FUSTA, en la Paëlla mitjana - Ficar OLI en el Paëlla . QUANT l'OLI es calfe un poc (una mica) : - Tirar les Creilles a al Paëlla - Freigir les Creilles (anant girant-les amb la Cullera) ... i quant estiguen cuites (no màssa cuites)... guardar les en un Plat. OPCIONAL : l'EMBOTIT - Tirar l'EMBOTIT (Botifarres, Xorisos i Blanquets) - Freigir l'EMBOTIT (anant girant-lo) ... i quant estiga cuit (no màssa)... guardar-lo en un Plat.
|
" ARROç AL FORN DEL POBLET " : AUTENTIC, tradicional, Familiar Quasi una "Recepta Oficial"... perque és la meua RECEPTA FAMILIAR, que vé de més de 3 GENERACIONS de la nostra familia fent ... BONS Arroços al Forn !
GRACIES i HOMENATJE a les CUINERES i CUINERS : La vostra ingeniositat culinar a lo llarg del temps, ha permitit que hui (avui) la recepta de "l'ARROç AL FORN DEL POBLET " vagia al Internet ! Gràcies a la meua familia i a altres families de la " Ribera Baixa " i de la Comunitat Valenciana ! ... Toni Mi ... Saludos... i Bon Profit (Bon Apetit) a Tots (Tothom) !!!
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Un Forn tradicional... El Forner entra el Pà amb ... la Pala de fusta ... |
|
|||||||||||||||||||||||||||
5) SOFREGIR, amb Cullera de FUSTA, en el PAëLLERO GRAN - Ficar OLI... Encendre el FOC a 2... i calfar l'OLI un poc (una mica) - Tirar la Tomaca i Sofregir-la - AFEGIR els ALLS xafats ... a la Tomaca ... i Sofregir-ho junt (anant girant-ho amb la Cullera de Fusta). - AFEGIR les 6 tassetes d'ARROç ... i pegar unes 2 voltetes ... mezclant Arroç, Alls i Tomaca (i enseguida després cal Ficar l'aigua... )
6) FICAR L'AIGUA (EL CALDO) - ABOCAR, AFEGIR dins del PAëLLERO GRAN : el CALDO (l'aigua) de la CAçOLA gran... els Sigrons, la Cansalà i els 8 Trossos de Costelleta qué contenia la CAçOLA.
7) AFEGIR LES CREILLES, LA CABESA-CAP D'ALL AFEGIR dins del PAëLLERO GRAN : - les Creilles i la Cabesa d'ALL (qué estaven guardades en un Plat) OPCIONAL : AFEGIR l'EMBOTIT (Botifarres, Xorisos, Blanquets... o Boudin Noir, Merguezes)
8) COURE L'ARROç AL FORN TAPAR EL PAELLERO, Ficar el FOC a 1 (Baixet) ... i COURE uns 20 MINUTS ... IMPORTANT : ANAR TASTANT lo del PAELLERO i lo de la Caçola ! Anar TASTANT (Probant) l'ARROç, els Sigrons, les Creilles, tocar la Carn amb la Cullera ... i Baixar o Putjar el FOC... segons la Carn està dura... o les Creilles ja molles... o l'Arroç cuitet... Si falta aigua ... i l'Arroç encara no està prou Cuit ... afegir una poqueta aigua ... repartint-la a gotes ... i Baixar el FOC
QUANT ESTIGA CUIT : l'ARROç té qué estar aixut, sec ... sense Caldo (aigua)... i clar, cuit en el seu punt ... |
HISTORIA POPULAR ("del Poble") DE L'ARROç AL FORN En els Anys 1900... les Families del Pais Valencià no tenien Forn a casa ... ni tan poc Paëllero electric ! Per a fer "Arroç al Forn"... les Dones o els Xiquets anàven a dur les "Caçoles de Obra"... plenes d'Arroç ... per a coure-les ... en els Forns del Poble. Tot és preparava antés en casa : en una mà se duia la Caçola, plena d'Arroç ... i en l'altra mà l'Olla, plena del Caldo i de la Carn (per a qué no caiguéra el Caldo per el cami ... es duia en una Olla). I quant Dones o Xiquets aplegaven al Forn... era el Forner qui couia l'Arroç en el seu Forn ... mentres els Clients esperaven ... xerrant... i demanant-li de tant en tant : "Vols pergar-li una miradeta (ulladeta) a la meua Caçola?"... Aleshores, el Forner agarrava "la Pala"... treia la Caçola del Forn ... i deia "Li falta una mica (un poc) de coure.... o ja està cuita" ! Desprès, calia tornara casa amb la Caçola d'Arroç cuit... a pressa (a corre cuita) ... per a menjar lo calent ! ... De aquestos temps ... vé el nom de "l'ARROç ... AL FORN"...
ANECDOTA AUTENTICA : "EL FORN DE LA BURRETA" ! |
||||||||||||||||||||||||||||
9) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ... MOLT BE !!! Uns 60 Minuts de Gran Cuina... i ja tens més de 6 Plats d'Arroç al Forn fets !!! Quant acàbes de mentjar... t'hen pots Congelar uns 4 Plats... per a mintjar Bo i Sà... altres vegades (voltes)... Sense Cuinar !!! 60 Minuts dividits per 6 racions ... son 10 minuts per racio : s'heu Val la pena disfrutar un Bon Plat Arroç al Forn al més (com a minim !) Ara un gotet de Vi... una Bona Ensalà Valenciana i... "en Taula i al Llit, al primer Crit" ! ... BON PROFIT a TOTS !!! .... Toni Mi ...
|
Aquest Forn era com tots els Forns del Poble ... excepte que el Forner ... tenia una Burreta a la que volia molt ! L'animalet estava enganchat a un carro xicotet (petit) ... esperant en el carrer... davant de l'entrada del Forn. Les Dones passaven davant de la Burreta ... amb les Caçoles d'Arroç ... i esperaven en el Forn... xerrant i contant-se coses... esperant a qué estiguera cuit l'Arroç... I clar, de tant en tant... algun Pà li eixia màssa cuit al Forner ... Aleshores ... como volia molt a la seua Burreta... el Forner xiulava ... i la Burreta entrava dins de la panaderia... amb el carro i tot ... "espantant" ... a les Dones... i acostant-se al seu Amo... qué li donava a mentjar el Pà massa cuit ! Després, la Burreta s'en eixia "en marcha arrere (enrrere)"... amb molta abilitat... al carrer ... Esperant... fins una altre Pà cremat ... i un altre xiulit del Forner ! |
||||||||||||||||||||||||||||
PRESENTACIO de la COMUNITAT VALENCIANA o Païs Valencià : El segle XV (15) fou el Segle D'Or, l'apogea Valenciana en tots els ambits : producio e intercanvis economics, conquestes militars i cultura. Ausias March (poeta), Joanot Martorell, Marti Joan de Galba, etc, etc son part de una llarga llista de autors i artistes de la epoca. "Tirant lo Blanc" (Joanot Martorell) fou el Llibre de Cavalleria amb més prestigi de l'historia Valenciana : i si algun dia el llegiu ... Conta histories divertides i interesants : una verdadera nove.la apasionant !!! En el Segle XXI (21) , tenim una economia moderna (que es tindrià que preocupar més de la protecio de la Naturalea i dels Animals !) i tenim artistes i herois actuals : Escriptors com Joan Fuster, Ferran Torrent, musics com Josep Serrano, arquitectes com Calatrava, etc, etc... i herois com el Valencia CF ... o el Villa Reial ! En Espanya conviuen Comunitats, amb Goberns i Cultures propis. Com per eixemple el Pais Vasc, el Gallego o el Andalus... El Païs Valencià, el Català i el de Mallorca son tres Comunitats independents, pero molt properes : ténen més de 1000 anys d' Historia i Cultura comuns... i de relacions economiques. Espanya es multicultural. Europa : amb Portugal, Francia, Italia i Grecia, Espanya forma part dels paisos del Sur, méditerranis, de la Comunitat Europea ... Proyeccio internacional de la Comunitat Valenciana, part del embaixadors Valencians son : la Paëlla, el Clima i les Platjes, el FUTBOL Valencià (Xé que bo !) i la FESTA de les FALLES ... |
El Penyo d'Ifach, al Sur del Païs Valencià ! (en l'Alacantí) ... i una Platja del Penyo amb la Villa de Calp ... |
||||||||||||||||||||||||||||
Vore el Valencia Club Futbol ... | Vore la Festa de les Falles ... | ||||||||||||||||||||||||||||