El Restaurant del Poblet

 

Cuina de la serralada dels Alps ...

" FONDUE SABOYARDA (Savoyarde) " , Tradiciónal, popular i familiar

Recepta de la Fondue Saboyarda : un menjar tradiciónal ... a base de bons Formatges ... Bó i divertit : es pot "jugar" menjant (al qui li càu un tros de pa dins del formatge li tóca pagar una penyora ! pinyora ) ... Un ambient simpatic de Muntanya !

Bon Profit a Tots ! ... Toni Mi...

Anar per el Poblet ...

Tornar al Restaurant ...

Mail : ToniMi

Untitled Document
Fotos y Historia de estas recetas Me las ha dictado : Pureta, 70 años de (gran) cocina tradicional.Tonimi.

Cuina tradicional i musica Tecno ! Cocina tradicional y musica Techno - Cuisine traditionnelle,musique Techno

Perdre 3 kilogs en 8 jours : 8 recettes >> Régime naturel & gratuit
  Recette Côte de boeuf, haricots verts et pommes de terre >>> VIDEO RECETTE (Musique Paco Munoz, Los Diablos) >>> Video VALENCIA CF

Benvinguts en Alta-Saboya i en Saboya ! ...
... el Païs de les Vaques, de la Muntanya, de la Neu !
... el Païs dels PINS ...
... i de la Fondue Saboyarda !!!

 

ELS INGREDIENTS per a 4 Persones :

 

INSTRUMENTS PER A CUINAR :

- 800 grams de Formatges de pasta dura (formatge que no estígui moll) ... i de bona qualitat (2a 3 tipus de formatges) . Per exemple : una tercera part de Gruyère (260 gr) ... una tercera d'Emmenthal (260 gr) i una tercera de Comté (260 gr)

Els Formatges ténen que ser de QUALITAT i poder FONDRE, FER-SE LÍQUIDS cuànt es coùen ...

COM SUSTITUIR AQUESTOS 3 FORMATGES, PER ALTRES MARQUES DE FORMATGE ??? ... ESPECIAL ESPANYA i altres PAÏSOS MEDITERRANÍS o Llunyàns de Europa ... Si NO tróbes Formatges : Gruyère, Emmenthal o Comté ... Cóm molta gent té una Idea de lo qué és el Formatge amb "forats" que és el Gruyère ... Es fàcil de Triar 3 Formatges de Qualitat ... (a Espanya ... hi han més de 360 tipus de Formatges ! ) ...

Aleshores, en tries 1 Primer TIPUS que tinga un Gust paregut al del Gruyère ... es a dir un gust "ni màssa fort ... ni màssa neutre" ... i 2 Formatges de TIPUS qué tínguen ... un Gust ... més "accentuat", més "pronunciat" que el Primer ... un Gust amb més "genit" ... peró evitant els Formatges que tínguin un Gust de boca màssa Fort ... o àspre ...

- 1 Pa amb escorça (es a dir "pa normal", que no siguí un pa "moll" i sense escorça ... que no sígui de tipus "pa Bimbo" ... ) ... Un pa que pese vora els 250 grams com a mínim. (a Espanya : 1 Pa "llarg" ... a França : 1a Baguette de pa !)

... i el pa que sígui llarg (i no redó) : aixi serà més facil de tallar-l'ho a trossos

- 2 caps d'All

- Pebre (Si pot ser du pebre Gris i pebre Negre)

- 2 pessiguets de Anous (nou) de Moscada rallà

- 1 mica (un poquet) de Paprika (si en tróbes, contribueix a Perfumar lleugerament ... el gust del Formatge líquid ... i sinó hi tróbes ... tanpoc es problema)

- 4 Gots de Vi blanc Sec (10 centílitres per got : 40 cl)

- 1 got de Kirsh, uns 12 centílitres ... o un alcohol blanc de fruites (si pot ser de Sireres) , que tíngui vora 18° (18% de volumen com a mínim)

- 1 cullerada (cullerà) de Fécula (una cullerada mitjana, "de tamany de les de menjar sopa") ... de fécula"Maizena", per exemple)

- 2 Ous

- OPCIONAL : 1e bona botella de Vi Blanc Sec per accompanyar el menjar (per exemple : en Alta-Saboya i Saboya, Vi Apremont, o Roussette ... o Ayze per als que coneixen aquest vi molt escàs ... i fortíssim ! Els Alts-Saboyardos diuen que "et fà Putjar per les Parets !"). Servir el vi ben FRESC.

Definició : Un Vi Blanc SEC es un vi blanc ... poc, o molt poc sucrat ...

- 1 Escalfa plats (Fogó) per a mantindre calenta la "Fondue".

- 1e recàrega de Combustible per al Escalfa plats.

- 1 " CAQUELON" : el caquelon es un tipus de CASSOLA amb un Manec (grossa, ampla per a resistir a la calor) feta de terra cuita o de ferro colat.

- 4 Tenedors, Forquilles (llargues) , especials per a "Fondue".

- 1 rallador (per a ralla una mica, un poc de Moscada)

- 1e Cullera de FUSTA (la Fusta no ralla els plats) ... per menetjar el Formatge mentres va fent-se líquid ...

- 1 Ensalader (per a ficar-hi els trossos de formatge)

- 1 Panera (per aservir els trossos de pa)

INSTRUMENT : Fogó, Escalfa plats per a Fondue (desmuntat) ---1) Plató de fusta (per a no calfar el tapet) ... ---2) Suport de Ferro Colat (?) deixant pasar aire per a les flames ... ---3) Combustible per al foc (lleves la tapadora, i encens, apégues a foc a la pasta liquida) ... ---4) Tapadora de Foc fixa ... ---5) Tapadora de Foc Móbil : cuant més grans els Forats, més Fort el Foc (i vice-versa) ... ---6) Reixa de suport : per ficar l'hi damunt el Caquelon (la cassola) continguent el Formatge fos, líquid ... ---7) Tapadora per a apagar el Foc ... cuant s'ha acabat de menjar !

 

INSTRUMENT : "Escalfa plats" per a fondue tradicional. Idéal !
INSTRUMENT : Escalfa plats (amb GAZ) de Substitució ... SI !
 
Esquerra : una Forquilla Especial Fondue (la llarga)
1) Punxar el Pa amb la Forquilla ... 2) Mesclar amb el Formatge ! ... Està CALENT ! ... i està BEN BÓ !!!

 

 


LA RECEPTA :


 


 

1) Preparar el FORMATGE

- Tallar amb un gavinet els 2 ou 3 tipus de Formatges a trossets cuadrats ...

 

2) Preparar el PA


- Tallar el Pa amb un gavinet per a Pa (o normal) :

1) TALLAR en 4 en el sentit de la LLARGARIA ...

2) desprès TALLAR a TROSSOS PETITS (Xicotets) en el sentit de l'AMPLARIA ...

Nota : Tallant, 1) a la Llàrga ... i 2) a lo Àmple ... cada tros de Pa tindrà un part d'escorça ... Aleshores serà molt més facil d'aguantar el tros amb la Forquilleta ... sense que caiga dins del Formatge fons (líquid) !

 


3) Preparar el CAQUELON (la cassola per a coure), la MUSCADA, la FÉCULA i la BEGUDA

- CAQUELON : Pelar els 2 caps d'all ... i UNTAR tot l'interior del CAQUELON amb l'all ...

- MOSCADA : RALLAR 2 pessics d'Anou de Moscada ... dins d'una tassa o 1 mini-plat (La Moscada perfuma el gust del Formatge !)

- FÉCULA : diluir, desfer, una cullerada (una cullerada mitjana, "de tamany de les de menjar sopa") de Fécula (Per exemple de "Maizena") ... dins un GOT de uns 12 centílitres, de KIRSH (o d'alcohol blanc de fruites ... si pot ser de Sireres)

BEGUDA, OPCIONAL : Si begueu Vi, penseu en ficar una Botella en la nevera, més d'un hora ... ANTES de cuinar la FONDUE.

L'Apremont, la Roussette, l'Ayze ... o tot altre Vi BLANC sec ... ténen que servir-se BEN FRESCOS ...

 

4) Cuinar la FONDUE


- Tindre a la mà, preparats : el Pebre, la Moscada, el Paprika (opcional) i un got de capacitat de 1 décílitre = 10 centílitres

Dins la ensaladera, el Formatge tallat a trossos cuadrats ...
L'escorça (la part marron) es veu sobre cada tros de Pa ... El pa de la Vespra ... encàra està més bó amb la Fondue !
Untar l'interior del Caquelon amb 2 caps d'All ...
Dins del Plat : un Anou de Moscada rallat a mitjes ... A dreta : el Rallador ... 2 pessics de Moscada rallada "perfumaràn" agradablement ... el Gust del formatge ...
Vi Blanc de Saboya a tirar damunt del Formatge, dins del Caquelon (cassola) ... 1 Got de 10 centílitres per persona ...
Fécula (per exemple, "MAIZENA"), a diluir, a desfer-la barrejant-la (mesclant-la) amb l'alcool de Kirsch ...

- ABOCAR UNA PART dels trossos de FORMATGE dins del CAQUELON (la "cassola" per a coure) …


- Ficar el FOC A POC (prou fluix) … (en la seua cuinera de Gas o d'electricitat habitual ... el Escalfa-Plats servirà després ... cuant la Fondue estigui cuita, per anar calfant-la, mentres es mentja)

- ABOCAR UNA PART dels 4 GOTS (1 got per persona) ... de 10 centílitres de VI BLANC ... per damunt del FORMATGE, dins del Caquelon.

- ADOBAR, condimentar el Formatge : Ficar una mica, un poquet de Pebre ... Afegir una mica, un poquet de Paprika i tota la Moscada rallada ...

- MOLT IMPORTANT FER FONDRE (fer-l'ho tornar líquid) el FORMATGE, anant GIRANT-L'HO amb la Cullera de FUSTA ... GIRAR sempre en el mateix sentit, (per exemple : de esquerra a dreta) ... i sense PARAR ! ...

 

(La PACIENCIA de la Cuinera o del Cuiner sera recompensada per una Fondue excel.lent ! )

MOLT IMPORTANT ! ABOCAR EL FORMATGE EN VARIES VEGÀDES : AFEGIR, ABOCAR més FORMATGE i VI ... A MESURA ... QUE EL FORMATGE ANTERIOR S'HA FONS (s'ha fet líquid) ...

Seria imposible abocar TOT le Formatge per Fondre-l'ho en 1e SOLA VEGADA ! ... hi ha que abocar A TALL, A TALL (progresivament) més Formatge (i Vi) ... només el Formatge anterior s'ha FONS (s'ha fet líquid) ...

MOLT IMPORTANT ! EL VI TE QUE BARRETJAR-SE, Mesclar-se AMB el FORMATGE : LA FECULA SERVEIX A BARREJAR EL FORMATGE AMB EL VI ... "ELS GRANS" CUINERS EN FONDUE ... Giren el Formatge "tan bé " ... que NO NECESITEN ficar FECULA ! ... Al contrari ... SI SOU "PRINCIPIANTS en FONDUE" ... i que el Vi i el Formatge no es BARREJEN PROU ... CAL AFEGIR un POC, una Mica de FECULA en els proxims GOTS de VI que Abocaréu ! ...

 

5) Cuinar, només BULL el FORMATGE : afegir la FECULA i JA ESTÁ CUIT !

 

- QUAN (quant) TOT el Formatge esta abocat i QUE BULL

- Només, a l'instant aón el Formatge es FICA A BOLLIR ... AFEGIR el got de KIRSH que conté LA FECULA DILUIDA (desfeta, barejada amb l'alcool de Kirsh) ...

IMPORTANT Només, a l'instant aón el Formatge es FICA A BOLLIR una SEGONA VEGADA (molt poc de temps després .... de haguer afegit la Fécula) ... COMPTEU 3 MINUTS ... i ... ESTÁ CUITA ! ...


LA FONDUE ESTÁ FETA !

 

6) Pasar el Caquelon del Foc de la Cuina ... al Foc del ESCALFA PLATS damunt de la taula ...

- Tancar, apagar el FOC en la Cuina ... i Encendre rapit, de presa, el FOC del ESCALFA PLATS (A POC ... prou fluix) ... Després, DUR, PORTAR AMB MOLTA ATENCIÓ el CAQUELON contenint el FORMATGE FONS ... i FICAR-L'HO DELICADAMENT damunt del Escalfa Plats ...

 

IMPORTANT, ajustar el FOC ESCALFA PLATS La Fondue (el Formatge) té que bollir LLEUGERAMENT a tot hora, en permanencia (ni màsa poc ... ni sobre tot, Màsa) ...

7) COM ES TÉ QUE MENJAR ?!!! 4 regles per a menjart-se la Fondue ...

1) PA : Cadascú es serveix, es fica ... varis trossos de pa dins del seu plat.

2) MENETJAR : A cada vegàda que mulles el teu tros de pa en el formatge ... cal menetjar, un poc (una mica) la Fondue (pegar-li una volta de Caquelon) ... per a que el Formatge segueixca prou líquid ... i no vagi (vatja) fent-se dur... abans d'acabarse la menjada ...

3) HI HA QUE ajustar el FOC del Escalfa Plats ... DISMINUINT-L'HO, baixant-l'ho si la Fondue BULL MÁSSA, CALFA MÁSSA ... ó AUGMENTANT-L'HO, putjant-l'ho si cal ...

4) ELS OUS : "La fondue ... Quan s'ha acabat, encàra hi en queda !" ... QUAN no queda CASI FORMATGE dins, al fons del Caquelon ... ES EL MOMENT de TRENCAR els OUS dins del Caquelon ... de fer l'hos BÉN BARRETJATS, mesclats amb el Formatge amb la Cullera de Fusta ... i ... de ASSABORIR, de saboretjar ... els ultims trossos de pa ... mullats, sucats dins del Formatge a l'Ou !!!

OPCIONAL : Regla n° 5) Per als que beuen VI ... "el Parany, la trampa" que cal evitar : no fiqueu el vostre Got bén Fresc, fresquet ... massa prop del Escalfa Plats ... Sinó, al cap de 3 trosso de Pa mullats ... Tindreu un Got de vi Blanc ... bén ... Calent !!!

 

8) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ...

Veniu de Cuinar un dels més tipics i més antics Plats de les Alps ... un Plat basat en el principi del "Formatge Fons, liqüefiat " ... i numerosos Països Alpís en ténen cadascun vàris tipus, variants (Suïssa, Áustria, Italia ... i França)

La FONDUE ... es un plat TRADICIONAL ... "MÉS QUE TRADICIONAL !" ... i la seua CONVIVIALITAT (menjar junts dins del mateix plat, etc) ... remonta als "Pastors Prehistòrics !" ... Els qui els agrada els Beneficis i la "Sensatesa, el Coneiximent" de la Cuina Tradicional ... poden estar satisfets ... amb aquest Plat ! ...

I ARA : en TAULAAA !!! (" En Taula i al Llit : al primer Crit ! ")... Huummm ! ... "i a tindre Cuidao, Cura ! ... amb les Penyores ... si ens cau el tros de pa dins del Formatge !!!" ...


... BON PROFIT A TOTS, TOTHOM !!! ... ToniMi ...

"LA FONDUE SABOYARDA (SAVOYARDE) DEL POBLET " : AUTENTICA, tradicional i familial

Aquesta RECEPTA vé d'un llibre Antic de "receptes de Fondues" ... i TANBÉ HI HE AFEGIT L'EXPERIENCIA, els TRUCS de CUINA ... que VENEN DE LA FAMILIA "ALTA-SABOYARDA" (Haute-Savoyarde) ... de la meua companya ... Qué ja son GENERACIÓNS ... fent BONES FONDUES ... Hiverns com Estius !

Avui, es una RECEPTA autentica de la " LA FONDUE SABOYARDA DEL POBLET " que ús faig conèixer, descobrir !"

GRACIES i HOMENATGE als CUINERS i CUINERES :

Quantitat de Fondues han estat preparades ... sigui en Alta Muntanya ... sigui en els Valls ... per els "iaios", els avis i els avantpassats, Alt-Saboyardos de la meua companya ... Gracies a la seua ingeniositat Culinar ! ... Ens ha permés ficar avui, aquesta Recepta ... autentica al Internet ...

Saludos ... i Bon Profit a Tots, Tothom ! ... ToniMi ...

TONIMI Recepta Receta Recette:PAELLA,FIDEUA,ARROS CALDOS,OLLA,ARROZ AL FORN,COCIDO,TOMACA AMB CEBA,TABOULE,FONDUE,SAVOYARDE
MES RECEPTES tradicionals ?
Bon Profit a tots ! ToniMi - Pureta
ARROS al FORN Tradicional i familiar
ARROS CALDOS 100% gust i vitamines !
ARROS Sequet Tradicional
CUSCÚS cuit en Olla express
ESPAGUETIS amb Crema fresca
FIDEUÁ La filla major de la Paëlla !
FONDUE Saboyarda Amb 3 formatges
PAËLLA Mixta Tradicional, autentica !
PUCHERO, OLLA Facil i delicios
PANAETES, empanades de Peix
POTATGE amb Bledes i cigrons
PINTADA rostida i sopa de verdures
SOPA de PEIX i de verdures
TOMACA amb CEBA Fina i saludable
TABULÉ Oriental vegetarià
VOTA per el teu > PLAT preferit !!
EMAIL a TONIMI Receptes El Poblet
TV Valenciana >> TVVI
Radio Nou (en directe) >> Valencia
Radio DJ ToniMi >> La nostra radio
TV Catalana >> TV3
TV Eivissa Formentera MUSICAL >> TEF
TV Andorra >> Andorra TV
Radio França Trance Electro >> Trance

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest dia, férem ... un super Passeig per la Muntanya !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una Bonica (maca) Campana artesanal ... per a les Vaques

 

 

 

 

LA "FONDUE" ... QUE ES ? :

EXEMPLES DE TIPUS DE FONDUES

- "Fondue Bourguignonne" (trossos de carn de bou cuits en oli bollint) ...

- "Fondue al Formatge" (trossos de pa mullats, suquats dins de formatge fons, líquid) ...

LA FONDUE AL FORMATGE

HISTORIA, Un Plat Millénari : Conegut desde l'Antiguitat (el costum de fer fondre formatge per a menjar ... vé de l'Antiguitat ! ) ... en els Anys 1930 tornà de moda ... fins a ser un Plat Major de les Alps.

Hi han varios Tipus regionals de fondues. Les diferencies son els formatges, cada regió utilizant els seus propis formatges .

Exemples de varietats de Fondue al Formatge : fondue Vaudoise ... fondue Fribourgeoise ... fondue Jurassienne ... i la Nostra ... la fondue SABOYARDA (Savoyarde) !

 

PRESENTACIÓ, de la ALTA-SABOYA (HAUTE-SAVOIE, departament n° 74, a França) ... i de les Muntanyes Alps :

Un poc, una mica de PreHistoria ...

El poblament dels Alps per l'Home data del Paléolític (uns 100 000 anys antes de JC) i es degut à l'Home de Néandertal que i acampava a temporades en altitud ... Els motius de anar per aquestos llocs Muntanyosos i dificils seria la caça pero tanbé l'exploitació de mines de sílex piròmac per fabricar eines (fletxes, destrals, etc) ...

 

 

Un poc, una mica d'Historia : Els ALLOBROGES, avantpassats dels Saboyardos (Savoyards)

Poble Gal (França es deia Gàl·lia), els Allobroges eren Celtes i parlaven la llengua celta de la que el patois Savoyard actual ha heretat algunes paraules ... Guerrers valents, aquestos pobles celtes s'establiren en els Alps del Nord en el segle IIIe  antes de J.-C

Els Allobroges eren uns dels Pobles més rics i més potents de Gàl·lia ... amb una populació nombrosa. Llauraven amb una "cheruga, arada" primitiva i cultivaven sègol i vinya. Criaven Animals i feien formatge, explotaven els seus grans Boscos, i extreien minerals.

Els Animals en temps dels Allobroges : les vaques, malgrat que eren petites, xicotetes, donàven molta llet ... Marmotes, llebres, cervols, cabres de les Alps i caballs salvatges.

HISTORIA, ORIGENS : EN CURS DE TRADUCCIÓ ... HISTORIA, ORIGENS : EN CURS DE TRADUCCIÓ ... HISTORIA, ORIGENS : EN CURS DE TRADUCCIÓ ... HISTORIA, ORIGENS : EN CURS DE TRADUCCIÓ ...

Les Villes au temps des Allobroges : La Gaule après la conquête de Jules César prit le nom de Gaule transalpine et l'Allobrogie devint une partie de la province romaine de Vienne ... De nouvelles villes prirent leur essor comme Boutae (Annecy), et Aquae grationae (Aix-les-Bains) ou Romilia (Rumilly).

Le Peuple des SAPINS !!! : Au IVe siècle, le vieux pays des Allobroges, commença à s'appeler Sapaudia (pays des sapins), d'où ont dérivé les noms de Sabaudia, puis Savogia, Savoye, puis enfin Savoie.

 

 

Un peu d'Histoire récente ...

Le département de la Haute-Savoie a fait partie jusqu'en 1860 d'un État indépendant constitué et gouverné depuis le XIe siècle par la Maison de Savoie. Cette famille de grands féodaux avait fondé sa puissance sur le contrôle des routes et des cols à travers les Alpes, son association particulièrement avec la maison de Bourgogne, avec la papauté, avec les empereurs germaniques et même avec le royaume de France à qui elle a donné plusieurs de ses fils et de ses filles.

Bloqué à l'ouest par la puissance des rois de France, le comté puis le duché de Savoie, a déplacé son centre d'intérêt vers le Piémont et toute l'Italie du Nord, jusqu'à devenir avec le royaume de Piémont-Sardaigne, l'élément prépondérant de l'unité italienne.

Le département de Haute-Savoie a été créé en 1860, suite au Traité de Turin et après le plébiscite de rattachement, à partir de la partie nord de la Savoie, rattachée à la France. C'est l'un des derniers grands territoires métropolitains ayant rejoint la France. Elle a cependant gardé de son histoire et de sa position frontalière à la jonction de trois pays, un particularisme local, un patois riche et une fraternité marquée avec le Val d'Aoste et la Suisse romande.

 

La plupart de ces informations ... sont extraites de l'Encyclopédie Libre Wikipédia ...

Si vous êtes curieux d'en savoir plus ... ou si vous êtes une lointaine descendante ou descendant ... d'Allobroge, "du Peuple des Sapins" !!!, vous pouvez en apprendre plus sur la Haute-Savoie, la Savoie, le Patois Savoyard et les Alpes >>> ICI <<<

Salut à Tous !!! ... Toni Mi ...

Els nostres Gossets, uns gossos encantadors ! Descansant

 

 

 

 

 

 

SABOYA significa : "El Poble dels Pins " ! (els Païs dels "Allobroges" cambià de nom per a "Sapaudia" ... i després Sabaudia, Savogia, Savoye ... i per fi : Saboya ! (en francès : Savoie i Haute-Savoie) ...

 

 

 

 

 

 

Allà baix ... les cases del Vall asolellat, al Sol ...

 

 

 

en el prat ... i esperant el proxim passeig per els Boscos ! ...

 

 

 

IMPORTANT: INGREDIENTS i INSTRUMENTS TIPICS de les ALPES !

La Fondue comporta INGREDIENTS i INSTRUMENTS, tradicionals i Tipics de les Alpes ... Per exemple, serà dificil de trobar-l'hos a Espanya, Amèrica Llatina, Portugal, Brasil, USA, Canada o Àfrica del Nord ...

Pero, entenent, comprenent bé lo que son aquestos Ingredients o Instruments ... SI teniu GANES de probar aquest Plat Végétarià, 100% Formatge i pa ... MOLTES VEGADES ES POSIBLE trobar SUBSTITUCIONS !

Per exemple, una cassola ben ampla i bén (resistent al calor ... sustituira el "Caquelon" de les Alpes ! ... Forquilles LLARGUES (tenedors) sustituiràn ... les" Forquilles especials per a Fondue" ...

 

 

 

 

 

Idéal ! especial per a Fondue ...

INSTRUMENTS : "Escalfa Plats " (muntat)

Instable ! La cassola (Caquelon) pot caure ...

INSTRUMENTS : "Escalfa Plats", es posible sustituir-l'ho per ... un simple Escalfa Plats de GAS !

Substitució : la cassola (Caquelon) hi es estable ...

 

INSTRUMENTS : "Escalfa Plats" de Substitució

Vore el Valencia Club Futbol ... Vore la Festa de les Falles ...  

 

 

Tornar al Restaurant ...

Anar per el Poblet ...