English - USA - India - Canada - Africa (Paëlla & Taboulé) |
|||
El Restaurant del Poblet Cuina Mediterranea ... |
"POTATGE, SOPA de BLEDES i CIGRÓNS del POBLET", Familial i tradicional Recepta Potatge amb Bledes (o Espinacs), Tomaca, Ous i Cigróns ... Bon Profit a tots ! ... ToniMi ... |
|
Benvinguts al Païs Valencià ! ... El Païs del Sol, de les palmeres |
... de la mar, les platjes ... - Mareny Barraquetes, Sueca (Ribera Baixa) |
... i de la Cuina ! Paëlla, Fideuà, Arros Caldos, etc ... |
... i el Potatge amb Bledes, tomaca, pimentó (pebrot) i Cigróns ... |
ELS INGREDIENTS per a 4 Persones : |
INSTRUMENTS PER A CUINAR : |
|||||||||||||||||||||||||||
- 2 Tomaques (madures i de tamany mitjà) - 4 alls - 1 Pimentó (Pebrot) roig. - 4 Bledes grans ... o un bon grapat d'Espinacs - 2 o 3 grapats de Cigróns (Sigrons) - 1a "punteta" de Safrà (molt poc, una petita mica) - 1/2 cullerada de "PIMENTAROIG", un poc, una mica, (cullera de tamany de cullera per a cafè) ... El "PIMENTAROIG" es Pimentó, pebrot de pot, en pols : un poc picant, però que no ho sigui no massa ... - 4 Ous OPCIONAL : 4 Tallades de cansalada fumada (si vols un plat 100% VEGETERIA pots No ficar cansalada)
Per al bé dels Animals i per a la qualitat del Menjar : comprar OUS de Gallines "de corral" i cansalada de animals criats al aire lliure, en bones condicions i tratàts amb humanitat ... |
- 1a Olla Express (per a coure el Potage) - 1a Cullera gran (per a menetjar, barretjar el Potage dins l'Olla) - 1a Paleta, o Cullera de Fusta (la fusta no ralla l'Olla) per a Sofregir la Verdura - 1 Tassa de tamany mitjà (o més gran) ... per als Cigróns - una botella (o gerra) : Omplir-l'ha amb 0,5 L d'Aigua ... (mig litre d'Aigua es la cantitat minima de Caldo per a la Sopa ... si en faltàra, n'afegiriém) Els ingredients del Potatge o Sopa de Bledes ... |
|||||||||||||||||||||||||||
LA RECEPTA : |
|
|||||||||||||||||||||||||||
Un dia antes (la vespra) : - La VESPRA del dia de cuinar la SOPA (Potatge) , per de matí, ficar els CIGRÓNS (SIGRONS) a remúllar ... dins de la Tassa i tapar-l'hos d'aigua ... (per a ablanir l'hos, sinó estarien durs, i costarién moltissim de coure) ...
1) Preparació : - Rentar i tallar a trossets (xicotets, petits) ... la TOMACA i el PIMENTÓ (PEBROT)
- Rentar i tallar a trossets (xicotets, petits) ... les 4 BLEDES : tallar la cua (el rabo) de la Bleda, a la llarga, en 3 o 4 trossos ... o Rentar i tallar a trossos els ESPINACS (si vosté prefereix ficar Espinacs, en conter de Bledes) ...
- Tallar a trossets (xicotets, petits) la cansalada fumada ...
- Pelar i tallar a trossets (xicotets, petits) ... els 4 ALLS
2) Sofregir el PIMENTÓ (PEBROT) i la TOMACA dins l'Olla - Tirar un poc d'OLI en l' OLLA EXPRESS ... i ficar el FOC a 6 (foc fort)
- Ficar els trossos de PIMENTÓ (PEBROT) dins l' OLLA EXPRESS ... i sofregir-l'hos una breu estona (un moment prou curt) ... ... anar girant-l'hos amb la Paleta de fusta ... fins que es facin (fagien) un poc més blans (menys durs) ... FOC a 4 (prou fort, peró no massa) ...
- Afegir la TOMACA i la Cansalada fumada ... i sofregir-l'hos també una breu estona (un moment prou curt) ...
3) AFEGIR els altres INGREDIENTS dins l'OLLA EXPRESS
- Afegir els ALLS ... i una punteta (poc), mitja culleradeta de "PIMENTAROIG" (li donarà un gust al Potatge, una mica picant, "sentit")
- Ficar els CIGRÓNS ...
- Abocar la botella de Aiguia : mig litre (0,5 L) ... el NIVELL DE CALDO (d'aiguia) té que TAPAR els CIGRÓNS ... (si fera falta, afegir aiguia) ...
- Afegir els trossos de BLEDES ... Anar esclafant-l'hos i barrejant-l'hos ... amb la Paleta (o cullera) de fusta ... fins (hasta) que estiguen també TAPATS per el NIVELL DE CALDO ... (si fera falta, afegir aiguia ) ...
IMPORTANT : Deixar un mínim de 4 CENTIMETRES LLIURES (buits) ... entre la PART SUPERIOR de l'Olla Express ... i el NIVELL de l'aigiua.
4) FICAR A COURE EL POTATGE
FICAR a COURE : TANCAR L'OLLA Express (enroscar la Tapadora i Afegir-hi "el Pito" de l'Olla) ... Després, FICAR el FOC a 5 (foc fort) . MOLT IMPORTANT : ESPERAR el MOMENT... aón ... el "Pitet" (Pito) ... de l'OLLA ... XIULA ... i coure : COURE 20 MINUTS : CUANT JA XIULA el "Pito" de l'Olla Express ... FICAR el FOC a 3 (foc mig fort) ... i DEIXAR COURE uns 20 MINUTS.
5) VERIFICAR si ESTA CUIT : - DESENROSCAR l'OLLA al cap dels 20 minuts ... PRECAUCIO per a OBRIR l'OLLA ! : - Parar el FOC ... esperar que ixca el VAPOR ... i després, llevar progresivament "el Pito" ... - Cuant JA NO eix VAPOR ... Obrir l'OLLA .
- TOCAR les Bledes amb la Cullera gran ... estàn dures ? ... i TASTAR les Bledes, els cigróns ... falta un poc, una mica de coure ... o ja ESTAN CUITS ?
SI FALTA COURE UN POC MÉS : FALTA UNA MICA (un POQUET) per a COURE ? ... FICAR la TAPADORA DAMUNT de l'Olla Express ... SENSE enroscarla ... i SEGUIR COGUENT, a FOC FLUIX ... De cada 2 ... a 3 minuts, tornar a TASTAR o TOCAR amb la cullera ... fins a qué TOT estiga bén CUITET ... i bén bó !
6) AFEGIR ELS OUS (1 per persona) : - Cuant ja està cuit el Potatge : trencars els OUS (crus, encara per coure) ... i tirar els BLANCS i els ROVELLS dels OUS dins la Olla ... Deixar els ROVELLS, sens barrejar-l'hos (no (menetjar-l'hos) ... al cap d'un momentet es faran durs ... se couràn allí dins ...
7) CONGELAR el POTATGE El Potage es congela molt bé ... amb caldo i tot ... sempre que li deixes ... espai (uns centimetres lluires de altura) dins del Plat de congelació (així, el Caldo tindrà lloc cuant ocupe volumen al transformar-se en gel) ... Per exemple : te serveixes (escudelles) 2 plats de Potatge ara mateix ... que vens de fer-l'ho ... i en congeles 2 altres ... que et menjaràs a gust ... un dia que No tinguis temps de cuinar ... pero si ganes de cuina !
8) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ... MOLT BE !!! En un Hora i mitja .... ja tens 4 bons plats de Potatge ! SI ERES una cuinera o un cuiner experimentat(ada) ... vas a poder comparar AQUESTA VARIETAT de POTATGE de la RIBERA BAIXA del Païs Valencià ... a les VARIETATS que ja coneixes ... O SI es la PRIMERA VEGADA que cous un Potatge ... i fins i tot la primera vegada ... que TASTES POTATGE : vas a descobrir la nostra varietat ... tradicional, popular i familial ... Cuinada i apreciada per generacions i generacions !
Aquest Potatge et farà DESCOBRIR una menjada, un GUST NOU per al teu paladar ... i BENEFICIAR de les VITAMINES i de les virtuts per a la SALUT de aliments tradicionals com : la Tomaca, el Pimentó, els Ous, l'All ... i les BLEDES (que la Cuina actual podria redescubrir ...)
... BON PROFIT A TOTS (Tothom) !!! ... ToniMi ...
|
La VESPRA ficar els CIGRÓNS (SIGRONS) a remúllar ...
Les BLEDES per tallar ... Les Cues de BLEDES tallades a trossos Les Fulles de BLEDES tallades a trossos
1/2 cullerada de "PIMENTAROIG" El Pimentó ... ... i la Tomaca
" POTATGE, SOPA de BLEDES i CIGRÓNS del POBLET", Familial i tradicional Recepta tradicional, perque és la meua RECEPTA FAMILIAR, que vé més de TRES GENERACIONS ... cuinant bons Plats de Potatge amb Bledes !
GRACIES i HOMENATJE a les CUINERES i CUINERS : La vostra ingeniositat culinar ha permitit que hui (avui) la recepta del POTATGE, SOPA de BLEDES i CIGRÓNS del POBLET " vagia al Internet ! Gràcies a la meua familia i a altres families de la " Ribera Baixa " i de tota la Comunitat Valenciana ! ... Toni Mi ... Saludos... i Bon Profit (Bon Apetit) a Tots (Tothom) !!!
Sofregir el Pimentó, la cansalada i la Tomaca
Anar esclafant les BLEDES ... fins (hasta) que estiguen TAPADES per el CALDO
Destapar l'OLLA ... i si fera falta, seguir coguent i anar TASTANT, fins (hasta) que estigui perfectament cuit !
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||
PRESENTACIO de la COMUNITAT VALENCIANA o Païs Valencià El segle XV (15) fou el Segle D'Or, l'apogea Valenciana en tots els ambits : producio e intercanvis economics, conquestes militars i cultura. Ausias March (poeta), Joanot Martorell, Marti Joan de Galba, etc, etc son part de una llarga llista de autors i artistes de la epoca. "Tirant lo Blanc" (Joanot Martorell) fou el Llibre de Cavalleria amb més prestigi de l'historia Valenciana : i si algun dia el llegiu ... Conta histories divertides i interesants : una verdadera nove.la apasionant !!! En el Segle XXI (21) , tenim una economia moderna (que es tindrià que preocupar més de la protecio dels Animals i del Mitj Ambient ... encàra que desde fà poc som la Primera Comunitat a Espanya en produció Eoliana de electricitat : 100% neta i natural, amb l'energía inesgotable i sense perill ... del Vent ! (aire) ) ... i tenim artistes i herois actuals : Escriptors com Joan Fuster, Ferran Torrent, musics com Josep Serrano, arquitectes com Calatrava, etc, etc... i herois com el Valencia CF ... o el Villa Reial ! En Espanya conviuen Comunitats, amb Goberns i Cultures propis. Com per eixemple el Pais Vasc, el Gallego o el Andalus... El Païs Valencià, el Català i el de Mallorca son tres Comunitats independents, pero molt properes : ténen més de 1000 anys d' Historia i Cultura comuns... i de relacions economiques. Espanya es multicultural. Europa : amb Portugal, Francia, Italia i Grecia, Espanya forma part dels paisos del Sur, méditerranis, de la Comunitat Europea ... Proyeccio internacional de la Comunitat Valenciana, part del embaixadors Valencians son : la Paëlla, el Clima i les Platjes, el FUTBOL Valencià (Xé que bo !) ... i la FESTA de les FALLES ...
|
Una casa de camp per a ficar material de llauradors - Cullera (Ribera Baixa) Nadal, mes de Desembre : Camps d'Arros, cases de camp i Creu Medieval del Segle XIII - Sueca (Ribera Baixa) Estiu, mes d'Agost : Camps d'Arros - Cullera (Ribera Baixa) |
|||||||||||||||||||||||||||
Vore el Valencia Club Futbol ... | Vore la Festa de les Falles ... |