El Restaurant del Poblet

Cuina Mediterranea ...

"POTATGE, SOPA de BLEDES i CIGRÓNS del POBLET", Familial i tradicional

Recepta Potatge amb Bledes (o Espinacs), Tomaca, Ous i Cigróns ...

Bon Profit a tots ! ... ToniMi ...

Anar per el Poblet ...
Tornar al Restaurant Pagina 1 ...
Tornar al Restaurant Pagina 2 ...
   
   
Benvinguts al Païs Valencià ! ... El Païs del Sol, de les palmeres
... de la mar, les platjes ... - Mareny Barraquetes, Sueca (Ribera Baixa)
... i de la Cuina ! Paëlla, Fideuà, Arros Caldos, etc ...
... i el Potatge amb Bledes, tomaca, pimentó (pebrot) i Cigróns ...

ELS INGREDIENTS per a 4 Persones :

INSTRUMENTS PER A CUINAR :

 

- 2 Tomaques (madures i de tamany mitjà)

- 4 alls

- 1 Pimentó (Pebrot) roig.

- 4 Bledes grans ... o un bon grapat d'Espinacs

- 2 o 3 grapats de Cigróns (Sigrons)

- 1a "punteta" de Safrà (molt poc, una petita mica)

- 1/2 cullerada de "PIMENTAROIG", un poc, una mica, (cullera de tamany de cullera per a cafè) ... El "PIMENTAROIG" es Pimentó, pebrot de pot, en pols : un poc picant, però que no ho sigui no massa ...

- 4 Ous

OPCIONAL : 4 Tallades de cansalada fumada (si vols un plat 100% VEGETERIA pots No ficar cansalada)

 

Per al bé dels Animals i per a la qualitat del Menjar : comprar OUS de Gallines "de corral" i cansalada de animals criats al aire lliure, en bones condicions i tratàts amb humanitat ...

 

- 1a Olla Express (per a coure el Potage)

- 1a Cullera gran (per a menetjar, barretjar el Potage dins l'Olla)

- 1a Paleta, o Cullera de Fusta (la fusta no ralla l'Olla) per a Sofregir la Verdura

- 1 Tassa de tamany mitjà (o més gran) ... per als Cigróns

- una botella (o gerra) : Omplir-l'ha amb 0,5 L d'Aigua ... (mig litre d'Aigua es la cantitat minima de Caldo per a la Sopa ... si en faltàra, n'afegiriém)

Els ingredients del Potatge o Sopa de Bledes ...


 

LA RECEPTA :


 

 

 

Un dia antes (la vespra) :

- La VESPRA del dia de cuinar la SOPA (Potatge) , per de matí, ficar els CIGRÓNS (SIGRONS) a remúllar ... dins de la Tassa i tapar-l'hos d'aigua ... (per a ablanir l'hos, sinó estarien durs, i costarién moltissim de coure) ...

 

 

1) Preparació :

- Rentar i tallar a trossets (xicotets, petits) ... la TOMACA i el PIMENTÓ (PEBROT)

 

- Rentar i tallar a trossets (xicotets, petits) ... les 4 BLEDES : tallar la cua (el rabo) de la Bleda, a la llarga, en 3 o 4 trossos ... o Rentar i tallar a trossos els ESPINACS (si vosté prefereix ficar Espinacs, en conter de Bledes) ...

 

- Tallar a trossets (xicotets, petits) la cansalada fumada ...

 

- Pelar i tallar a trossets (xicotets, petits) ... els 4 ALLS

 

 

 

 

2) Sofregir el PIMENTÓ (PEBROT) i la TOMACA dins l'Olla

- Tirar un poc d'OLI en l' OLLA EXPRESS ... i ficar el FOC a 6 (foc fort)

 

- Ficar els trossos de PIMENTÓ (PEBROT) dins l' OLLA EXPRESS ... i sofregir-l'hos una breu estona (un moment prou curt) ...

... anar girant-l'hos amb la Paleta de fusta ... fins que es facin (fagien) un poc més blans (menys durs) ... FOC a 4 (prou fort, peró no massa) ...

 

- Afegir la TOMACA i la Cansalada fumada ... i sofregir-l'hos també una breu estona (un moment prou curt) ...

 

 

 

3) AFEGIR els altres INGREDIENTS dins l'OLLA EXPRESS

 

- Afegir els ALLS ... i una punteta (poc), mitja culleradeta de "PIMENTAROIG" (li donarà un gust al Potatge, una mica picant, "sentit")

 

- Ficar els CIGRÓNS ...

 

- Abocar la botella de Aiguia : mig litre (0,5 L) ... el NIVELL DE CALDO (d'aiguia) té que TAPAR els CIGRÓNS ... (si fera falta, afegir aiguia) ...

 

- Afegir els trossos de BLEDES ... Anar esclafant-l'hos i barrejant-l'hos ... amb la Paleta (o cullera) de fusta ... fins (hasta) que estiguen també TAPATS per el NIVELL DE CALDO ... (si fera falta, afegir aiguia ) ...

 

 

IMPORTANT : Deixar un mínim de 4 CENTIMETRES LLIURES (buits) ... entre la PART SUPERIOR de l'Olla Express ... i el NIVELL de l'aigiua.

 

 

 

 

4) FICAR A COURE EL POTATGE

 

FICAR a COURE : TANCAR L'OLLA Express (enroscar la Tapadora i Afegir-hi "el Pito" de l'Olla) ... Després, FICAR el FOC a 5 (foc fort) .

MOLT IMPORTANT : ESPERAR el MOMENT... aón ... el "Pitet" (Pito) ... de l'OLLA ... XIULA ... i coure :

COURE 20 MINUTS : CUANT JA XIULA el "Pito" de l'Olla Express ... FICAR el FOC a 3 (foc mig fort) ... i DEIXAR COURE uns 20 MINUTS.

 

 

 

 

5) VERIFICAR si ESTA CUIT :

- DESENROSCAR l'OLLA al cap dels 20 minuts ...

PRECAUCIO per a OBRIR l'OLLA ! :

- Parar el FOC ... esperar que ixca el VAPOR ... i després, llevar progresivament "el Pito" ...

- Cuant JA NO eix VAPOR ... Obrir l'OLLA .

 

- TOCAR les Bledes amb la Cullera gran ... estàn dures ? ...

i TASTAR les Bledes, els cigróns ... falta un poc, una mica de coure ... o ja ESTAN CUITS ?

 

SI FALTA COURE UN POC MÉS :

FALTA UNA MICA (un POQUET) per a COURE ? ...

FICAR la TAPADORA DAMUNT de l'Olla Express ... SENSE enroscarla ... i SEGUIR COGUENT, a FOC FLUIX ...

De cada 2 ... a 3 minuts, tornar a TASTAR o TOCAR amb la cullera ... fins a qué TOT estiga bén CUITET ... i bén bó !

 

 

 

 

6) AFEGIR ELS OUS (1 per persona) :

- Cuant ja està cuit el Potatge : trencars els OUS (crus, encara per coure) ... i tirar els BLANCS i els ROVELLS dels OUS dins la Olla ...

Deixar els ROVELLS, sens barrejar-l'hos (no (menetjar-l'hos) ... al cap d'un momentet es faran durs ... se couràn allí dins ...

 

 

 

7) CONGELAR el POTATGE

El Potage es congela molt bé ... amb caldo i tot ... sempre que li deixes ... espai (uns centimetres lluires de altura) dins del Plat de congelació (així, el Caldo tindrà lloc cuant ocupe volumen al transformar-se en gel) ...

Per exemple : te serveixes (escudelles) 2 plats de Potatge ara mateix ... que vens de fer-l'ho ... i en congeles 2 altres ... que et menjaràs a gust ... un dia que No tinguis temps de cuinar ... pero si ganes de cuina !

 

 

 

 

8) MOLT BE !!! ... BRAVO !!! ...

MOLT BE !!!

En un Hora i mitja .... ja tens 4 bons plats de Potatge !

SI ERES una cuinera o un cuiner experimentat(ada) ... vas a poder comparar AQUESTA VARIETAT de POTATGE de la RIBERA BAIXA del Païs Valencià ... a les VARIETATS que ja coneixes ...

O SI es la PRIMERA VEGADA que cous un Potatge ... i fins i tot la primera vegada ... que TASTES POTATGE : vas a descobrir la nostra varietat ... tradicional, popular i familial ... Cuinada i apreciada per generacions i generacions !

 

Aquest Potatge et farà DESCOBRIR una menjada, un GUST NOU per al teu paladar ... i BENEFICIAR de les VITAMINES i de les virtuts per a la SALUT de aliments tradicionals com : la Tomaca, el Pimentó, els Ous, l'All ... i les BLEDES (que la Cuina actual podria redescubrir ...)

 

... BON PROFIT A TOTS (Tothom) !!! ... ToniMi ...

 

La VESPRA ficar els CIGRÓNS (SIGRONS) a remúllar ...

 

 

 

 

 

Les BLEDES per tallar ...

Les Cues de BLEDES tallades a trossos

Les Fulles de BLEDES tallades a trossos

 

 

 

 

 

1/2 cullerada de "PIMENTAROIG"

El Pimentó ...

... i la Tomaca

 

 

" POTATGE, SOPA de BLEDES i CIGRÓNS del POBLET", Familial i tradicional

Recepta tradicional, perque és la meua RECEPTA FAMILIAR, que vé més de TRES GENERACIONS ... cuinant bons Plats de Potatge amb Bledes !

 

GRACIES i HOMENATJE a les CUINERES i CUINERS :

La vostra ingeniositat culinar ha permitit que hui (avui) la recepta del POTATGE, SOPA de BLEDES i CIGRÓNS del POBLET " vagia al Internet !

Gràcies a la meua familia i a altres families de la " Ribera Baixa " i de tota la Comunitat Valenciana ! ... Toni Mi ...

Saludos... i Bon Profit (Bon Apetit) a Tots (Tothom) !!!

 

 

 

Sofregir el Pimentó, la cansalada i la Tomaca

 

 

 

 

Anar esclafant les BLEDES ... fins (hasta) que estiguen TAPADES per el CALDO

 

 

 

Destapar l'OLLA ... i si fera falta, seguir coguent i anar TASTANT, fins (hasta) que estigui perfectament cuit !

 

 

 


 

 

PRESENTACIO de la COMUNITAT VALENCIANA o Païs Valencià

El segle XV (15) fou el Segle D'Or, l'apogea Valenciana en tots els ambits : producio e intercanvis economics, conquestes militars i cultura.

Ausias March (poeta), Joanot Martorell, Marti Joan de Galba, etc, etc son part de una llarga llista de autors i artistes de la epoca.

"Tirant lo Blanc" (Joanot Martorell) fou el Llibre de Cavalleria amb més prestigi de l'historia Valenciana : i si algun dia el llegiu ... Conta histories divertides i interesants : una verdadera nove.la apasionant !!!

En el Segle XXI (21) , tenim una economia moderna (que es tindrià que preocupar més de la protecio dels Animals i del Mitj Ambient ... encàra que desde fà poc som la Primera Comunitat a Espanya en produció Eoliana de electricitat : 100% neta i natural, amb l'energía inesgotable i sense perill ... del Vent ! (aire) ) ... i tenim artistes i herois actuals :

Escriptors com Joan Fuster, Ferran Torrent, musics com Josep Serrano, arquitectes com Calatrava, etc, etc... i herois com el Valencia CF ... o el Villa Reial !

En Espanya conviuen Comunitats, amb Goberns i Cultures propis. Com per eixemple el Pais Vasc, el Gallego o el Andalus... El Païs Valencià, el Català i el de Mallorca son tres Comunitats independents, pero molt properes : ténen més de 1000 anys d' Historia i Cultura comuns... i de relacions economiques. Espanya es multicultural.

Europa : amb Portugal, Francia, Italia i Grecia, Espanya forma part dels paisos del Sur, méditerranis, de la Comunitat Europea ...

Proyeccio internacional de la Comunitat Valenciana, part del embaixadors Valencians son : la Paëlla, el Clima i les Platjes, el FUTBOL Valencià (Xé que bo !) ... i la FESTA de les FALLES ...

TONIMI Recepta Receta Recette:PAELLA,FIDEUA,ARROS CALDOS,OLLA,ARROZ AL FORN,COCIDO,TOMACA AMB CEBA,TABOULE,FONDUE,SAVOYARDE
MES RECEPTES tradicionals ?
Bon Profit a tots ! ToniMi - Pureta
ARROS al FORN Tradicional i familiar
ARROS CALDOS 100% gust i vitamines !
ARROS Sequet Tradicional
CUSCÚS cuit en Olla express
ESPAGUETIS amb Crema fresca
FIDEUÁ La filla major de la Paëlla !
FONDUE Saboyarda Amb 3 formatges
PAËLLA Mixta Tradicional, autentica !
PUCHERO, OLLA Facil i delicios
PANAETES, empanades de Peix
POTATGE amb Bledes i cigrons
PINTADA rostida i sopa de verdures
SOPA de PEIX i de verdures
TOMACA amb CEBA Fina i saludable
TABULÉ Oriental vegetarià
VOTA per el teu > PLAT preferit !!
EMAIL a TONIMI Receptes El Poblet
TV Valenciana >> TVVI
Radio Nou (en directe) >> Valencia
Radio DJ ToniMi >> La nostra radio
TV Catalana >> TV3
TV Eivissa Formentera MUSICAL >> TEF
TV Andorra >> Andorra TV
Radio França Trance Electro >> Trance

Una casa de camp per a ficar material de llauradors - Cullera (Ribera Baixa)

Nadal, mes de Desembre : Camps d'Arros, cases de camp i Creu Medieval del Segle XIII - Sueca (Ribera Baixa)

Estiu, mes d'Agost : Camps d'Arros - Cullera (Ribera Baixa)

Vore el Valencia Club Futbol ... Vore la Festa de les Falles ...

 

Tornar al Restaurant Pagina 1 ...

Anar per el Poblet ...