Pureta tatstant una Paëlla. El seu consell : tastar, tastar ... i tastar... Fins a que estigui cuit en el punt de cocció que t'agrade !
La CUINA TRADICIONAL es el frut de millons de bones cuineres caseres com Pureta (Purificació).
Estes senyores (i alguns homens) son les que transmiteixen les receptes tradicionals i que les fan evoluar, a traves del temps.
PURETA m'ha dictat receptes tradicionals, AUTENTIQUES, heredades de la seua mare ... receptes ja heredades de varies generacions anteriors.
El meu proposit es homenagear a ma mare i tambe, transmitir a traves del Web ... aquestes receptes plenes de trucs i consells de mares ... que et fan conseguir amb exit : un bon menjar !
Si segueixes com cal aquestes generacions de astucies i de consells practics familiars. Bon profit a tots, a tothom ! ... TONIMI ...
Musica, Xé que bó !
Paquito el Xocolatero
Folklore Valencià / Bajoqueta Rock
VIDEO PURETA, Tonimi i Armando per Nadal ...
Aquesta Paëlla li va eixir ... fénomenal ! Repetirem tots !...
Feta en Sueca, cuna (probable) de la Paëlla : 100.000 tonellades d'arros anuals, mes una produció de verdures important i variada. TOTS els ingredients de la Paëlla existeixen en SUECA desde fa uns 2 segles.
Consells de Pureta per a cuinar :
Tastar, tastar ... i tastar ! ... Fins a que lo que prepares estigui cuit en el punt de cocció que t'agrade
Tocar amb una forquilleta per a veure si esta dur, tendre o cuit (cuant no es pot tastar)
Tirar poca sal ... Mes val que cadascu, se fique després la cantitat de sal que li agrade
Cuidar els plats dificils : estar al tanto, per a veure si sobra foc, si falta caldo, etc ...
Preparar els ingredients antes de coure (inclus la vespra !) : ahorres temps.
Seguritat, estar atent : amb l'oli calent, al obrir l'Olla express, amb el gas ...
Comprar la millor calitat posible (tinguent amb conter el preu).
Menjar mes fruites, verdures i peix, disminuint la cantitat de carn i greixos.
ANECDOTA : LA PAELLA ES MENJAVA DE FORMA MOLT CONVIVIAL
En temps antics : a principis del Segle 20 ... i fins als anys 1960, 70, menjar Paëlla era tot una festa, entre amics i familia.
Per a menjar se gastaben culleres de fusta (ni ganivets, ni forquilletes). Tampoc se gastaben plats, ja que se menjava directament en el Paëllero ! Tota una convivialitat : "A tu que t'agrada, aquest tros de carn ? ... Tin ! ... O a tu t'agrada l'arros del centre, mes cuit ? ... tin !". I cadascu tenia la seua part reservada del Paëllero, "el seu plat virtual".
A vegades també, els Homens s'enjuntaben en una taula propria (per a menjar parlant de les dones) ... i les Dones s'enjuntaben en la seua (per a menjar parlant dels homens!). I els Xiquest, cuant no hi havien prou cadires, menjaven amb plat, tots junts, asentats en terra.
L'Ampolla i la bota de vi eren compartides, per els 15 a 30 comensals, per a acompanyar la degustacio de Paëlla ... ToniMi ...
HISTORIA PROBABLE DE LA PAELLA
Com moltissims Plats tradicionals, la Paëlla est un PLAT POPULAR i doncs, ANONIM : no es pot dir si fà 180 anys l'inventà "Un tal" ... o fà 200 anys l'inventà "Un Altre"...
Aleshores, aquesta es la "HISTORIA MOLT PROBABLE DE LA PAELLA" :
Farà més de 200 anys, en la Ribera Baixa del Pais Valencià, els AGRICULTORS ja cultivaven :
- Arroç, Verdura, Tarontjes ... i algunes coses més ...
Els Agricultors no tornaven a casa per a Mentjar... i algunes voltes (vegades) es preparaven algun Dinar sobre plaça... amb lo que trobaven per els camps ...
I que trobaven per alli ? : Peix, Mariscos, a vora mar... i Arroç, Tomaques, Pimento (Pebrot), etc, en els Camps... i per a fruta, clar : Tarontja !
Molt probablement les Primeres Paëlles, les féren, els Agricultors de la Ribera Baixa : el lloc aon ja se trobaven a la mà... Tots els ingredients de ... les Primeres Paëlles ! ... ToniMi ...